Световен информационен ден за лимфома

Днешният 15-ти септември е световният информационен ден за лимфома. За това припомнят от Българско Сдружение Лимфом, които заедно с пациентите с лимфом и техните близки, подкрепени от световната общност на подобни сдружения и пациенти от много страни (Lymphoma Coalition), напомнят за съществуването на това коварно заболяване и трудностите при лечението му.

Напомняме за болката от загубите, за проблемите в качеството на живот на засегнатите от болестта и техните близки, но и за успехите, които сме постигнали. Напомняме, че благодарение на трудния път, който изминахме заедно с нашите лекари и изследователите, лимфомът вече не е нелечимо заболяване. Искаме хората да разберат за иновативните терапии, искаме те да бъдат достъпни за всички пациенти, искаме всеки пациент да получи лично отношение и грижа и персонализирано лечение, посочват от сдружението.

Преди 16 години, когато започнахме дейността си като Сдружение, мечтаехме ракът да се превърне от присъда в състояние, т.е. от нелечимо в контролирано заболяване. Днес можем да кажем, че по отношение на лимфомите сме на крачка от това. Можем да кажем, че пациентите с лимфом не влагат всичките си сили в борбата за живот и лечение, а имат възможност да се съсредоточат върху качеството на живота си. Да обърнат внимание на храненето, спорта, репродуктивните си проблеми и психическото си здраве.

Защото те са пълноценни хора и трябва да живеят пълноценно!

От сдружението обръщат внимание и на емоционалното състояние на хората с лимфом.

Според Световното проучване сред пациентите с лимфоми и ХЛЛ на Lymphoma Coalition от 2022 г., 82% от хората отговарят, че са изпитали психологическа и емоционална тежест през последните 12 месеца.

За България тези проценти са:

– 60% изпитват страх от рецидив на рака;
– 41% изпитват страх от прогресия на рака (при пациенти под наблюдение);
– 29% са изпитвали тревожност;
– 29% са имали депресия;
– 28% са преживели изолация;

Да се научите да се справяте с предизвикателни емоции има много предимства, включително по-близки отношения със семейството и приятелите, да се чувствате по-свързани със себе си и да можете по-добре да живеете в момента. Затова днес, на 15.09.2023 година ние завяваме ЕТО НИ ДНЕС, не можем да чакаме, фокусираме се върху всички тези свои мисли и преживявания и празнуваме успехите си и живота, апелират от сдружението.

От там отправят и покана за годишната среща на Българско Сдружение Лимфом 2023, която ще се проведе на 30.09-01.10 в София, за да чуете водещи лектори в България по значими за всички нас теми. Пълната програма на събитието може да видите тук.

Лимфомите са най-често срещаните злокачествени хематологични заболявания. Делят се на две големи групи: Болест на Ходжкин и Неходжкинови лимфоми.
Заболяването засяга лимфоидните органи. Колкото по-рано се диагностицира, толкова по-големи са шансовете за благоприятен изход, посочват и от УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”.

От там посочват, че макар и необходими, някои лечения за лимфом могат да предизвикат странични ефекти, които да засегнат сърцето. Например лъчетерапията в област близо до сърцето, някои химиотерапии и дори някои моноклонални антитела могат да доведат до развитието на сърдечно заболяване. В ранните стадии на сърдечно заболяване може да не се проявят никакви симптоми. Общите симптоми включват затруднено дишане или задух, болка в гърдите, промени в сърдечната честота,промени в кръвното налягане, силна умора и др.

За това от болницата съветват да се съобщава на лекаря възможно най-скоро след появата на някой от тези симптоми. “Информирайте за всяка промяна в здравословното ви състояние лекуващия ви лекар, дори да сте приключили лечението преди месеци. Информирайте, че сте преминали през лечение за лимфом, което може да увеличи риска от сърдечно заболяване. Как ще се подходи към сърдечното заболяване зависи от терапията, през която е преминал пациентът. В някои случаи може да се намали дозата от медикамента, който предизвиква проблем. Лекуващият лекар може да премахне или замени лекарство с такова, което е по-малко вероятно да причини увреждане на сърцето”, допълват от болницата.