Предстои ХХХ Национална конференция по неврохирургия

Предстои ХХХ Национална конференция по неврохирургия. Събитието ще се проведе от 13 до 15 октомври 2023 в Хотел „Hyatt Regency“, гр. Правец.

В тази година, поставяме и началото на активната подготовка на Европейския конгрес по неврохирургия, на който България и нашето дружество ще имат честта да бъдат домакини в периода 13-17 октомври 2024 г. За всички нас, предстоящите събития в календара на неврохирургичната общност бележат значим, преломен момент, дават повод за гордост и размисъл за това какво сме постигнали и какво предстои в нашата специалност, посочва в поканата си чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски, дмн, председател на Българското дружество по неврохирургия и председател на Научния и организационен комитет на 30-та Конференция на БДНХ.

Основна тема на конференцията ще бъдат инфекциите в неврохирургията – проблем станал особено актуален след значителната промяна в антибиотичната резистентност, породена от полипрагмазията по време на Covid-19 пандемията. Втората тема е посветена на медиколегалните и икономически аспекти на неврохирургията.

„Лекарската грешка и медицинският деликт станаха думи от нашето ежедневие. Юридически дейността ни е особено уязвима поради значителната сложност на интервенциите, които правим и поради тежестта на неврохирургичната патология. От друга страна, икономическите въпроси отдавна са станали същностни за предизвикателна, високотехнологична специалност като нашата. Отправям своята най-искрена покана и призив да използваме предстоящата конференция, за да обменим опит, знания и идеи, да споделим проблемите си и да потърсим заедно тяхното решение и не на последно място, да се насладим активно на социалната програма, сплотявайки нашата неврохирургична общност“, посочва той.

С пълната програма на Конференцията може да се запознаете ТУК.