Наши специалисти с участие на Световния конгрес по детска кардиология и кардиохирургия

България беше представена на осмия Световен конгрес по детска кардиология и кардиохирургия 8th World Congress of Pediatric Cardiology and Cardiac Surgery 2023. Той се проведе от 27 август до 1 септември във Вашингтон, информират от посолството на България в САЩ.

От българска страна участваха д-р Димитър Печилков, началник на детско кардиологично интензивно отделение в Националната кардиологична болница, д-р Людмил Симеонов, детски кардиолог, д-р Венцислав Бошнаков, детски кардиохирург, и Цветослав Найденов, заместник-председател на Асоциация “Детско сърце”.

Тримата български лекари работят в Клиниката по детска кардиология и отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации към Националната кардиологична болница, която е единственото място в България за лечение на деца, включително и новородени, с вродени и придобити сърдечни заболявания.

По време на Конгреса, българските участници представиха 3 специализирани презентации и 3 постера пред повече от 5700 участници от цял свят. Те обмениха с колегите си ценен опит за най-добрите практики и върхови постижения в детската кардиология и кардиохирургия.

МБАЛ Национална Кардиологична Болница беше удостоена със специална награда от Boston Children’s Hospital за участието си в International Quality Improvement Collaborative (IQIC), на която е член от 2016 г.

Церемонията по награждаването се състоя в сградата на Американския колеж по кардиология.

Посланик Панайотов посети българските представители в Walter E. Washington Convention Center и имаше удоволствието да ги покани в посолството на България във Вашингтон. По време на срещите бяха набелязани конкретни области за сътрудничество и подпомагане на връзката между България и САЩ в сферата на здравеопазването, отбелязват от посолството.