Д-р Шарков: Нужно е драстично увеличение на бюджета за дентални дейности

Националният рамков договор за денталните дейности, сключен между Българския зъболекарски съюз и НЗОК с хоризонт до 2025 година, бе обнародван в Държавен вестник. С него се залага увеличение в цените, по които Касата заплаща дейностите в сферата на стоматологията, прилагани както на децата, така и на възрастните, но и не разширяване на пакета дейности за пълнолетните. Причината е липсата на заложени повече средства в тази посока, което стана и повод от съсловната организация на зъболекарите за пореден път да настояват за ръст на парите за дентално здраве, осигурявани в бюджета на Касата.

Нужно е драстично увеличение на бюджет за дентална помощ“, заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков при подписването на Националните рамкови договори за медицинските и денталните дейности в МЗ в края на миналата седмица.

Пред здравния министър д-р Шарков посочи, че НРД за денталните дейности защитава правата на пациентите и на стоматолозите, но подчерта, че бюджетът за денталните дейности за възрастните е недостатъчен.

„Ние ще настояваме пред финансовото министерство за драстично увеличение на бюджета за дентални дейности, който да покрие пакета за лицата над 18 години“, заяви д-р Шарков.

Той допълни, че от над 20 години БЗС настоява да се заделят много повече срества за дентални услуги, но това не се случва. В момента, според разписаното в НРД за дентални дейности се залагат малко над 274 милиона лева, но според д-р Шарков са нужни поне 0,5 млрд. лв., за да се увеличи значително и пакетът от дейности за възрастните.

Medical News припомня, че представителите и на двете съсловни организации бяха категорични, че НРД трябва да се договоря ежегодно, както това се случва с държавния бюджет. От своя страна здравният министър проф. Хинков пое ангажимент да предложи законови изменения в тази насока.

С целия текст на НРД за дентална помощ може да се запознаете ТУК.

Полина Тодорова