Облекчени условия за терапията при хепатит C

Облекчава се достъпът на пациентите с хепатит С до навременна терапия. За това съобщават от сдружение „Хепактив“, откъдето информират за обнародваните промени в тази насока.

С тях отпада изискването за 6 месечно проследяване – вече не е нужно пациентът да чака този период, преди да се подаде протокол за лечение, изследванията за TSH и пикочна киселина – нямащи отношение към лечението, но често използвани като мотив за връщане на протокола с изискване за допълнителни консултации с ендокринолог например.

От сдружението припомнят, че наскоро беше приета и промяна в реда за подаване на протокола, като той се изпраща по електронен път от лекуващия гастроентеролог към НЗОК.

Припомняме, че утежнената процедура за достъп до лечение бе многократно коментирана от специалисти, които настояваха за нормативни промени, за да се спести време до оказването на терапия на болните. Става дума за безинтерфероново лечение за хепатит C, което постига успеваемост от над 90% при пациентите, въведено у нас през 2016 година. 

„За нас като пациентско сдружение това е поредната историческа победа, която следва премахването на чернодробната биопсия през 2020 г., която постигнахме благодарение на водените с години дела във Върховния aдминистративен съд. Независимо от премахването на биопсията, в Изискванията останаха някои ограничаващи условия, които не присъстват в Ръководствата за лечение на Европейската и Американска Асоциация за изучаване на черния дроб. Най-важното от които бе пациентът да чака 6 м., преди да се подаде протокол за отпускане на лечение с немедицински обуснованото обяснение, че може да се касае за остър хепатит, който да се самоизчисти в рамките на половин година“, посочват от там.

От сдружението благодарят на проф. д-р Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология и доц. Михаил Околийски, бивш представител на СЗО за България и настоящ заместник министър на здравеопазването, както и “на всички други партньори за непрестанната подкрепа през годините, без които този успех не би бил възможен”.