FDA одобри първото биоподобно лекарство за лечение на множeствена склероза

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри първия биоподобен препарат за лечение на множествена склероза. Медикаментът се прилага инжекционно и е показан за лечение на възрастни с рецидивиращи форми на множествена склероза.

Медикаментът е одобрен за лечение на следните рецидивиращи форми на МС:
Клинично изолиран синдром – единична, първа поява на симптоми на МС;
Рецидивиращо-ремитентно заболяване – вид МС, който възниква, когато пациентите имат епизоди на нови неврологични симптоми, последвани от периоди на стабилност;
Активно вторично прогресиращо заболяване – когато след рецидивиращо-ремитентен курс, пациентите изпитват постепенно влошаване на инвалидността с продължаващи рецидиви.

„Биоподобните лекарства предлагат допълнителни ефективни възможности за лечение, които имат потенциала да увеличат достъпа за хора, живеещи с рецидивиращи форми на множествена склероза“, коментира д-р Пол Р. Лий, директор на отдела по неврология в Центъра на FDA за оценка и изследване на лекарства. „Днешното одобрение може да има значително въздействие върху пациентите, контолиращи заболяването си“, каза той.

Биологичните продукти включват лекарства за лечение на много сериозни заболявания и хронични здравословни състояния, включително МС. Биоподобният е биологичен продукт, който е много подобен и няма клинично значими разлики от биологичен продукт, вече одобрен от агенцията, наричан още референтен продукт. Това означава, че пациентите могат да очакват същата безопасност и ефективност от биоподобния, както биха очаквали от референтния продукт, отбелязват от агенцията.

МС е хронично, възпалително, автоимунно заболяване на централната нервна система, което нарушава комуникацията между мозъка и други части на тялото. Това е сред най-честите причини за придобито неврологично увреждане при сравнително млади пациенти и се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. За повечето хора с МС епизодите на влошаване на функцията и появата на рецидиви, първоначално са последвани от периоди на възстановяване (ремисии). С течение на времето възстановяването може да е непълно, което води до прогресивно намаляване на функцията и повишена инвалидност.