Нов шанс за тежко парализирани хора да общуват пълноценно

За ново откритие, което може да даде шанс на тежко парализирани хора, да комуникират по-успешно, информират световните агенции, позовавайки се на две публикации в сп. „Nature”.

Учени от САЩ са разработили устройство, което може да преобразува мозъчните сигнали на тежко парализирани хора в думи с по-голяма скорост от прилаганата до момента. 68-годишната Пат Бенет, която страда от амиотрофичната латерална склероза (АЛС), е тествала технологията и казва, че тя може да й помогне да остане свързана със света.

АЛС е тежко, бързо прогресиращо невродегенеративно заболяване, което засяга моторните неврони, участващи в активацията на волевата мускулатура – такива са мускулите на ръцете, краката и лицето, отразявайки се на двигателните и говорните умения. 68-годишната Бенет бива диагностицирана със заболяването през 2012 година, като първото нещо, което се засяга е говорът й.

В изследването на учени от Станфордския университет хирург имплантира четири сензора с размерите на хапчета в мозъка на пациентката в области, ключови за произвеждането на реч, информира BBC. С тяхна помощ се декодират думите, които тя желае да изрече и те се появяват на екран, като се произнасят със скорост 62 думи в минута, което е почти три пъти по-бързо от прилаганата до момента технология. Изследователите отбелязват, че в нормален разговор се произнасят около 160 думи в минута, но те все още не са създали устройство, което да изпълни тази скорост.

Американските изследователи искат да усъвършенстват технологията си, а крайната им цел е хората, които вече не могат да говорят заради прекаран инсулт, мозъчни заболявания или парализа, да разполагат със средство да предават мислите си в реално време. “Система е обучена да разпознава кои думи трябва да идват преди други и кои фонеми какви думи да образуват”, обяснява съавторът на изследването д-р Франк Уилет. Той отбелязва, че с новата технология три от всеки четири думи се дешифрират правилно.

При друго изследване на учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско, пациентка, която е с тежка парализа след претърпян инсулт, е в състояние да говори чрез цифров аватар, използващ собствените изражения на лицето й. Учените са декодирали сигнали от над 250 електрода, имплантирани на повърхността на мозъка й. Те са използвали алгоритъм, за да пресъздадат гласа на жената въз основа на запис от речта й по време на собствената й сватба. Системата е достигнала почти 80 думи в минута и е правела по-малко грешки от предишните методи, разполагайки с по-голям речник.

Тази технология дава на потребителя потенциала след време да общува почти толкова бързо, колкото здрав човек и да води много по-естествени и нормални разговори“, посочи изследователят Шон Мецгер.

Въпреки несъвършенствата на технологиите и допусканите грешки, новите открития са голяма крачка в опитите за осигуряване на по-нормален живот на пациенти с тежка парализа. Технологиите в тази сфера се подобряват все повече, тъй като компаниите се надпреварват да разработят мозъчни импланти от следващо поколение и генеративен изкуствен интелект, подхранвайки оптимизма сред изследователите, че скоро предстоят още по-добри резултати, отбелязва и Washington Post.