Рутинните ваксини свързани с по-нисък риск от развитие на Алцхаймер

Нови проучвания предполагат, че прилагането на някои рутинни ваксинации са свързани с намален риск от развитие на болестта на Алцхаймер, информира Medical News Today.

Предишни изследвания сочат, че хората, които са получили поне една противогрипна ваксина, имат 40% по-ниска вероятност от развитие на болестта на Алцхаймер в сравнение с тези, които не са получили никаква ваксинация, което подтикна изследователите да проучат евентуалните ползи от други ваксини в битката с болестта. Новите открития са особено забележителни, тъй като сочат практичен и достъпен начин за превенция на Алцхаймер, като подчертават предимствата на рутинните ваксинации при възрастни.

Резултатите от новото проучване, публикувано в Journal of Alzheimer’s Disease, показват, че ваксинацията може да има по-широко въздействие върху имунната система, което води до намален риск от развитие на Алцхаймер. Автори са учени от Центъра за неврокогнитивни разстройства в Медицинското училище Макгавърн в Хюстън, Тексас и други.

За да изследват тази хипотеза, изследователите са провели ретроспективно кохортно проучване, включващо пациенти, които не са страдали от деменция за период от 2 години преди това и са били на възраст най-малко 65 години в началото на 8-годишен период на проследяване. Те са сравнили две групи пациенти – една група, ваксинирана срещу тетанус, дифтерия и коклюш (с ваксина Tdap/Td), срещу херпес зостер или с пневмококови ваксини, и друга група, която не е била ваксинирана. Данните сочат, че тези които са получили тривалетната ваксина са имали 30% по-малка вероятност да получат Алцхаймер в сравнение с тези, които не са получили ваксината.

„Рискът от болестта на Алцхаймер е намален с 30% с ваксинация Tdap/Td, с 25% при ваксинация срещу херпес зостер и с 27% с ваксинация срещу пневмококи, когато сравняваме с тези, които не са получили съответните ваксинации“, посочи Кристофър Харис, съавтор на изследването и ръководител на програмата в Катедрата по неврология към Медицинското училище Макгавърн в Здравния научен център на Тексаския университет в Хюстън.

За сравнение, според авторите, три нови анти-амилоидни антитела, използвани за лечение на Алцхаймер, са показали, че забавят прогресията на заболяването с 25%, 27% и 35%.

Според изследователите е възможно ваксините да променят начина, по който действа имунната система, когато има натрупване на вредни протеини в мозъка – процес, свързан с развитието на болестта на Алцхаймер. Те могат също така да помогнат на имунните клетки да работят по-добре при почистването на тези вредни протеини или биха могли да подобрят имунния отговор, помагайки за защитата на здравите мозъчни клетки наблизо.

Констатациите от проучването допринасят положително както за изследванията за превенция на болестта на Алцхаймер, така и за общественото здраве като цяло, подчертавайки важността на ваксинацията. Д-р Дейвид Мерил, гериатричен психиатър и директор на Тихоокеанския мозъчен здравен център на Pacific Neuroscience Institute в Санта Моника, Калифорния, който не е участвал в проучването, отбеляза, че изводите съответствие с предишна работа, показваща, че поставянето на ваксина срещу грип също намалява риска от болестта на Алцхаймер.

„Това изследване подчертава колко важно е пациентите да имат лесен достъп до рутинни ваксинации за възрастни“, отбeляза Харис „През последните няколко години областта на болестта на Алцхаймер се разшири значително, особено с неотдавнашното одобрение на нови лекарства. Тези лекарства обаче изискват скъпа инфраструктура, за да се прилагат безопасно. Обратно, ваксинациите за възрастни са широко достъпни и вече се прилагат рутинно като част от схемата за ваксиниране. Нашите открития са победа както за изследванията за превенция на болестта на Алцхаймер, така и за общественото здраве като цяло, тъй като това е още едно проучване, което демонстрира стойността на ваксинацията“, допълни той.

Припомняме, лекарите и пациентите отдавна очакват лекарство, което забавя или спира прогресията на болестта на Алцхаймер. Нов крайъгълен камък в очакваната битка с болестта настъпи преди седмици, когато Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде пълно традиционно одобрение за нов продукт. Въпреки че е приветстван от някои експерти като голям напредък в терапията срещу заболяването, други изказват по-скоро опасения относно ефикасността, безопасността и цената на лекарството.