МЗ защити 22% ръст на заплатите в ЦСМП

Заплатите на работещите в центровете за спешна медицинска помощ се увеличават с 22% от 1-ви август, като този ръст днес бе защитен от ръководството на Министерството на здравеопазването въпреки исканията на синдикат „Защита“ за друг модел на увеличение.

След договорененото лекар с две специалности ще получава средно 3300 лева или с 500 лв. повече, специалист по здравни грижи – 2245 лв. или с 400 повече, а основната брутна месечна заплата на шофьорите става 1500 лева или с 258 лв. повече спрямо досегашната сума.

В края на втория месец от управлението ни, сме постигнали увеличение на заплатите в Центровете за спешна медицинска помощ от 22% и увеличение на заплатите в Регионалните здравни инспекции с 20%, което никак не е малко от гледна точка на желанието да влезем в 3% дефицит, заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков на брифинг във ведомството, на който присъства и заместник-министър д-р Бойко Пенков. Той посочи, че е провел многократни срещи със Синдикат „Защита“, но не разбира методите, които те използват. „И до момента не е ясно какво е представителството на този синдикат. В Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, са национално представените синдикати“, посочи проф. Хинков.

Министърът изтъкна, че предложението на Синдикат „Защита“ е било представено на Тристранния съвет. Извършен е анализ на сумите, предложени от тях, който установява, че те надхвърлят предоставените 30 млн. лева допълнително от държавния бюджет. Освен това при тяхното разпределение се създавали диспропорции – увеличение с 330 лева на медицинските сестри и 600 лева на шофьорите, с 400 лева на лекарите и 500 лева на фелдшерите. Ето защо това предложение не е прието на заседанието на Отрасловия съвет, а от МЗ определиха приетия ръст за по-балансиран подход между отделните категории служители в спешните звена.

По отношение на евентуален нов ръст на заплатите чрез увеличение на цените на клиничните пътеки, от ведомството припомниха, че предстои договарянето по НРД. „Тази есен се планират разговори по новия Колективен трудов договор, но за да има компенсирани промени за заплати, те трябва да се заложат сега“, заяви зам.-министър д-р Бойко Пенков.

По-рано днес членовете на синдиката “Защита” блокираха централни булеварди в столицата, а причината бе несъстоялата се среща с премиера Николай Денков по повод тяхното искане за увеличение. Те настояха и за оставка на здравния министър. След информацията от МЗ от там предупредиха, че ще продължат с различни форми на протести.

От своя страна министър Хинков коментира исканията на синдиката по следния начин: „Срещал съм се няколко пъти с тях, бях толерантен, но не разбирам методите, които използват. Най-лесно е да се поиска оставка, но проблемът е свързан с това, че заплатите в Спешна помощ не са били обект на внимание на предишни ръководства”.

По отношение на темата за евентуална промяна в категорията на труд за работещите в центровете за спешна помощ, министър Хинков коментира, че проблемът е сериозен, “изисква борба“, както и отношение на тристранния съвет за национално сътрудничество.