Осигуряват липсващата поливалентна ваксината за бебета до 8 септември

До 8-ми септември ще бъдат доставени забавените количества от шесткомпонентната ваксина Hexacima. Тя се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането. Наскоро стана ясно, че поради производствени проблеми, свързани с опаковането на ваксината, се забавя доставката на 65 000 дози.

Кога се очакват забавените количеста става ясно от писмо на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков с указания до директорите на РЗИ и общопрактикуващите лекари. То последва решението на Комисията по здравеопазване от 7 август, с което министърът беше задължен да изготви и издаде указания за действие до общопрактикуващите лекари.

В писмото се посочва, че общопрактикуващите лекари трябва да са информирани за приоритетно обхващане с първи прием Hexacima на неваксинирани деца от 2 месечна възраст с наличните количества от ваксината, както и за временно отлагане прилагането на втори и/или трети прием.

РЗИ ще трябва да изготвят заявка за необходимите количества Hexacima за периода септември-октомври 2023 г., включително и за обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием шесткомпонентна ваксина, поради недостигa.

С писмото може да се запознаете ТУК.