“Майчин дом” с инициатива в подкрепа на кърменето

По повод Световната седмица на кърменето (1-7 август 2023 г.) най-голямата в страната Клиника по неонатология на СБАЛАГ “Майчин дом” организира среща разговор с родилки и бъдещи майки на 3 август в 13:30 часа в Аулата на СБАЛАГ “Майчин дом”, ул. “Здраве” №2.

Темата на срещата е Да подкрепим кърменето на най-големите герои.

По време на срещата младите майки ще се запознаят с най-важната информация за майчиното мляко, първите стъпки при кърменето и ще се обърне особено внимание към успешното кърмене на недоносеното дете, посочват от болницата.

В момента в най-голямата Клиника по неонатология в страната се грижат за 81 новородени бебенца, като в най-успешното и модерно в национален план интензивно отделение има 30 недоносени бебенца, за които се полагат специализирани грижи.

В Клиниката по неонатология активно се насърчават препоръките за здравословно хранене на кърмачета, утвърдени от международните здравни организации. Кърменето е най-добрият избор за хранене на бебето, майчиното мляко е най-добрата защита за него. Кърмата подпомага имунната система на новороденото, чрез предаване на имунни тела от майката, които предпазват от голям брой инфекции и подпомагат за по-бързо възстановяване след боледуване. Кърменето създава изключително близка връзка между майката и бебето, стимулира психическото и интелектуалното  развитие на детето, допълват от лечебното заведение.