Починал 32-годишен мъж даде шанс за живот с органите си на четирима пациенти

Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов.

Донорът е 32-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. Въпреки тежкия момент, близките взимат благородното решение да дарят органите му. Това е третата реализирана донорска ситуация в рамките на месеца и шестнадесета от началото на годината, посочват от спешната болница.

Сърдечна трансплантация е извършена от медицински екип на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Екип на Военномедицинска академия (ВМА) е извършил чернодробна трансплантация на пациент на 48 години. Трансплантацията на ВМА е започнала късно снощи и е продължила около 6 часа. Към момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен, коментира проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Две бъбречни трансплантации са извършени от медицинските специалисти в УМБАЛ „Лозенец“.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на донора и благодарят за хуманния им жест. От там благодарят и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.