Жена с трансплантирана матка роди дете

Жена с трансплантирана матка роди момче в САЩ. Това е първият случай на успешно раждане след трансплантация на матка извън клинично изпитване.

Майката е била диагностицирана с рядкото заболяване Синдром на Майер-Рокитански-Кюстер-Хаузер, което засяга приблизително 1 на 4500 души. Диагнозата е поставена, когато тя е била на 17 години. Поради състоянието си жената не е имала шанс да износи собствено дете. Диагнозата й е довела до т. нар. безплодие на маточния фактор (UFI) – състояние, което може да засегне до 5% от жените в репродуктивна възраст по света. Жените с UFI не могат да забременеят, защото или са родени без матка, защото тя е била отстранена чрез хистеректомия или имат матка, която не функционира правилно.

Години по-късно Малори и съпругът й Ник имат дъщеря, която е родена от сурогатна майка – сестрата на жената. Семейството има желание за второ дете, но поради невъзможност за повторно сурогатно майчинство двойката решава да обмисли вариант за трансплантация на матка. Шанс за това дава починала жена, чиято матка бива присадена на Малори. Жената бива включена в специална програма с обща продължителност 18 месеца, обхваща периода на трансплантация и последващо имплантиране на ембриона до раждането. След успешно износена бременнност, синът й се ражда през май.

Както при другите видове трансплантации на органи, жената трябва да приема имуносупресивни лекарства, за да предотврати отхвърлянето на трансплантираната матка от тялото й. „След раждането на бебето и ако тя не иска повече деца, трансплантираната матка се отстранява с процедура за хистеректомия и пациентката вече не трябва да приема лекарства против отхвърляне, обясниха от лечебното заведение.

Първата трансплантация на матка в САЩ бе осъществена 2016 г., но рецепиентът отхърли органа. Година по-късно, в Тексас, родена без матка жена, стана първата жена в САЩ, която роди дете. По данни на болницата в Бирмингамския университет на Алабама, към края на 2020 г. е имало около 100 трансплантации на матка в световен мащаб.

Изключително сме развълнувани за Малори и нейния съпруг. Благодарим им, че те се довериха на нашия медицински екип в това дълго, трудно и вълнуващо пътуване на трансплантация, бременност и раждане“, посочи д-р Анупам Агарвал, декан на Медицинския факултет в Хеерсинк. „Нашата цел и мечта за тази програма е да направим този процес рутина за всички жени, които искат да преживеят бременност и раждане, но не могат поради различни здравословни причини“, допълни той.

Програмата, в която е включена Малори, е една от четирите програми за трансплантация на матка в Съединените щати и първата програма в света, открита извън клинично изпитване.