Недостигът на онкологични лекарства в САЩ се задълбочава

САЩ преживяват една от най-големите регистрирани до момента липси на лекарства, прилагани на пациенти с онкологични заболявания. Недостигът на медикаменти засяга хиляди пациенти в цялата страна, които са изправени пред забавени или отменени процедури за химиотерапия. Според експерти сегашната ситуация ще даде отражение години напред, особено в сферата на клиничните проучвания в сферата на онкологията, се посочва в анализ на CNN.

Според данни от май тази година, от 27 онкологични центъра на територията на САЩ, 25 съобщават за недостиг на основен продукт, използван за лечение на различни видове рак. Повече от една трета от тях признават, че не са в състояние да лекуват всички пациенти според предвидената доза и схема. Деветнадесет болници също съобщиха за недостиг на медикаменти, но увериха, че са в състояние да поддържат лечението на пациентите, отбелязва и АП.

Липсата на онкологични медикаменти се очаква да повлияе негативно и на клиничните проучвания. Основният недостиг се очертава при платиновите терапевтици, които се прилагат на между 10% до 20% от всички пациенти с рак, по данни на Националния институт по рака.

Според проучване на основните онкологични центрове в САЩ, над 93% споделят че не могат да намерят достатъчно такъв тип медикаменти. Новите лекарства обикновено не са проблем за изследователите, тъй като фармацевтичните компании могат да ги подсигурят за проучванията. Затрудението идва от вече прилагани лекарства, които учените често използват в своите проучвания, за да направят сравнение с новите терапии или във връзка с новото лечение.

Според Националния онкологичен институт най-малко 174 от провежданите в момента 608 проучвания може да бъдат засегнати от недостига. Извън този брой са други проучвания, които най-вероятно няма да бъдат инициирани поради липсата на медикаменти. Липсата на достатъчно медикаменти може да се окаже и спирачка за обявената от Джо Байдън през 2016 година инициатива Cancer Moonshot, целяща да ускори борбата с рака в САЩ чрез развитие и подкрепа на новите терапии в онкологията.

Поради риска от недостиг на медикаменти миналият месец Дружеството по гинекологична онкология в САЩ излезе с препоръки към лекарите, лекуващи гинекологични ракови заболявания. Съгласно тях пациентите с ранен стадий на високорисково заболяване трябва да бъдат основен приоритет. Препоръва се и използването на минимални възможни дози от продуктите, използването на остатъчни количества от множество флакони с медикаменти и удължаване на времето между леченията.

Причините за недостига на медикаменти в САЩ са породени от различни фактори. Част от са свързани с факта, че голяма част от американския пазар зависи от генеричната индустрия, която наскоро предупреди ЕС, че веригите за доставки са подложени на голям натиск и че рискът от недостиг на лекарства е много висок. Генеричните продукти представляват 90% от лекарствата за домашно лечение с рецепта в САЩ.

“По начина, по който работят договорите в индустрията, за производителите на лекарства е много трудно да генерират печалба от лекарства, след като патентите им изтекат. Допълнителните разходи от инфлацията и пандемията от COVID-19 влошиха тази динамика, което доведе до ръст в спирането на дейността на редица производста. Малкото компании, които остават в бизнеса с генерични лекарства, са принудени да режат разходи“, коментира д-р Кевин Шулман, професор по медицина и бизнес в Станфордския университет, цитиран от NPR.

Един от примерите, повлияващ на доставките на медикаменти е с базираната в Индия компания Intas, която до края на миналата година е произвеждала около половината от ключовите лекарства за рак, прилагани в САЩ. След като инспекторите на американската агенция по лекарства FDA са открили доказателства за големи нарушения на безопасността и качеството миналата есен, производството на основни лекарства за рак беше спряно, което рязко намали доставките. На този етап не е ясно дали други производители имат капацитета или финансовия стимул да се възползват от ситуацията, отбелязва медията.

В опит да облекчи ситуацията, касаеща лекарствата, използвани в химиотерапията, Администрацията по храните и лекарствата на САЩ разреши временния внос на някои алтернативни продукти. Мерки се обсъждат и на правителствено ниво. Сред тях са данъчни стимули за производителите на генерични лекарства и по-голяма прозрачност относно качеството на генеричните лекарства.