МЗ обсъжда дали да има четвърти зам.-министър

Дали здравният министър да има четирима, а не трима заместници, ще обсъдят експерти във ведомството. Това стана ясно на заседанието на днешната парламентарна комисия по здравеопазване, като темата бе повдигната от депутата от ГЕРБ-СДС и председател на комисията проф. Костадин Ангелов.

В отговор заместник-здравният министър доц. Околийски обясни, че действително такава идея се обсъжда, но решение за това не е взето. „Такова решение не е взето, това е проект, който тепърва ще мине през обсъждане и по-ясно дефиниране на евентуалните правомощия на такъв член на ръководния екип. Не е обсъждан ресор или друг вид технически опит на този четвърти заместник-министър “, каза доц. Околийски. “Министерство на здравеопазването е имало 4ти заместник-министър само в състояние на световна криза, като COVID пандемията. С нетърпение очакваме да видим мотивите за това предложение, за да не се окаже, че сме пропуснали някоя криза в държавата”, коментира на свой ред Ангелов.

Припомняме, в момента заместници на здравния министър проф. Хинков са проф. Илко Гетов, д-р Бойко Пенков и доц. Михаил Околийски.

Депутатите от ресорната комисия продължиха с нормативните промени, касаещи ръководството на НЗОК. Те приеха изменения на първо четене в Закона за здравното осигуряване, предложени от депутати от ПП и ГЕРБ, с които на практика правомощията на подуправителя на фонда се изравняват с тези на управителя. Също така, подуправителят ще се избира от парламента, какъвто е редът за избор на управителя.

Промените бяха приети без абсолютно никакви дебати от страна на членовете на НЗОК. “МЗ подкрепя внесения законопроект. Считаме, че с него прецизно се разписват правомощията на подуправителя на НЗОК. Приемаме законопроекта като позитивна инициатива по отношение на управлението на НЗОК и необходимостта от ясно дефиниране на мястото на подуправителя в НЗОК”, коментира доц. Околийски.