Близки на починала у нас чужденка дариха органите й и дадоха шанс за живот

Близки на 50-годишна чуждестранна гражданка, починала в България, се съгласиха да дарят органите й и така да дадат шанс за живот на тежко болни хора. Донорската ситуация е реализирана от лекарските екипи в УМБАЛ „Света Марина” във Варна. Донор е 50-годишна чуждестранна гражданка, постоянно пребиваваща в Германия, която по време на лятната си ваканция в България получава тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите, жената изпада в мозъчна смърт.

Семейството веднага даде съгласието си да дарят възможност за нов живот на тежко болни българи“, обясни проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и координатор по донорство. След дълги документални процедури на международно ниво вчера бяха експлантирани двата бъбрека и черен дроб в операционните на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Ръководството и медицинските екипи в Университетската болница във Варна изказват своите съболезнования към близките, както и уважението си към тях за взетото хуманно решение в този тежък момент.

Органите на жената са транспортирани с военния самолет C-27J „Спартан”, който е излетял от транспортна авиобаза “Враждебна” за летище Варна. Машината е подготвена за полет от инженерен състав с ръководител лейтенант Мартин Георгиев. На борда на самолета са били два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ „Александровска“.

Medical News припомня, че по последна информация чакащите за трансплантация българи са 860.