Дори лека физическа активност намалява риска от депресия

Нови проучвания показват, че дори лека физическа активност повлиява позитивно на възрастни хора с риск от депресия. Проучване, финансирано от Съвета за здравни изследвания (HRB) на Ирландия, установява, че 20-минутна бърза разходка 5 пъти седмично намалява значително риска от депресия, информира Medical News Today.

„За съжаление, депресията е все по-разпространена сред по-възрастното население и се свързва с повишен риск от хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, когнитивен спад, дори самоубийство и цялостно – смъртност. По-рано е доказано, че физическата активност е свързана с намален риск от депресия, обаче, никой все още не е изследвал каква е минималната доза физическа активност, която може да осигури ползи в тази насока“, коментира авторът на изследването д-р Иймън Лейрд, докторант в Университета на Лимерик, Ирландия.

В проучването си изследователите са включили 4016 участници от The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA) – широкомащабно, надлъжно изследване, имашо за цел да подобри периода на остаряването на хората в Ирландия.

„Установихме, че по-възрастните хора, извършващи само 20 минути на ден (за 5 дни в седмицата) умерена до интензивна физическа активност, имат 16% по-нисък риск от депресивни симптоми и 43% по-нисък шанс за депресия“, посочи той. Двадесет минути беше минималното време, но също така наблюдавахме, че колкото по-високо е нивото на активност, толкова по-големи са ползите за психичното здраве, допълни д-р Лейрд.

Има няколко причини, поради които упражненията могат да намалят риска от развитие на депресия или да облекчат симптомите й. Упражнението увеличава притока на кръв към мозъка и оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA), което влияе върху мотивацията и настроението и намалява реакцията към стрес. Те също така повишават нивото на ендорфините – естествените средства за облекчаване на болката и стреса.