Съвместна операция на специалисти от ИСУЛ и “Майчин дом” помогна на 74-годишна жена

Сложна интервенция, при която едновременно е била отстранена ингвинална херния и е направена реконструкция на тазовите органи заради инконтиненция (изпускане на урина), върна нормалния живот на 74-годишна жена от София. Тя беше извършена от съвместен екип между лекари от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и СБАЛАГ “Майчин дом”.

Екипът, извършил интрадисциплинарната интервенция, е в състав: Д-р Димитър Пейчинов (Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Светлозар Славов (акушер-гинеколог, СБАЛАГ “Майчин дом”), д-р Борис Кунев (Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Златка Желева (анестезиолог, КАИЛ – УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), Ирина Мишева (операционна сестра – Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“) и Ива Вачева (анестезиологична сестра – Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“).

Това е вторият случай, в който лекари от двете болници обединяват усилия, за да спестят още една операция и допълнителни страдания на пациентка, информират от ИСУЛ.

Възрастната жена постъпва в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с оплаквания от подутина и болка в коремната област. По време на прегледа тя съобщава на д-р Димитър Пейчинов, че от 7 години страда от инконтиненция. Причината е усложнение след отстраняване на матката преди години. По време на подробните изследвания д-р Пейчинов установява, че жената е с ингвинална херния, която трябва скоро да бъде оперирана, тъй като крие опасност от заклещване. След проведен консилиум с АГ специалиста д-р Славов, двамата вземат решение да оперират заедно. Д-р Славов отстранява дефекта на влагалището, водещ до инконтиненцията, а д-р Пейчинов премахва хернията. Така, само с една интервенция и анестезия ще бъде решен проблемът на пациентката, чиято възраст е рискова за две отворени коремни операции и две анестезии. Операцията е преминала успешно и след 2-дневен престой в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ жената е изписана за домашно лечение. Възстановяването ще продължи около месец.

Този случай отново поставя въпроса за пропуск в регламента на НЗОК, където не са предвидени съвместни интервенции между две болници. “Въпреки че на практика сме направили две операции с една анестезия, клиничната пътека е само една и д-р Славов се оказва, че трябва да оперира без да получи възнаграждение за труда си“, обяснява д-р Пейчинов.

Той разказва, че след предишната съвместна интервенция между него и д-р Славов, при която едноетапно е бил възстановен дебелочревният пасаж след тежка операция на дебелото черво и е извършена хистеректомия на 44-годишна жена, все повече пациентки го търсят и настояват и на тях да помогне по същия начин. “Една такава интервенция спестява страдания на пациента, скъсява много болничния престой и не на последно място не натоварва излишно бюджета на Здравната каса. Добре е да се помисли такива съвместни интервенци да бъдат официално регламентирани, защото от тях печелят най-вече пациентите”, посочва хирургът д-р Пейчинов.