МЗ предлага промяна в категорията труд за работещите в ЦСМП

Министерството на здравеопазването предлага да се промени категорията труд на работещите в центровете за спешна медицинска помощ. Предложението е отправено към Министерството на труда и социалната политика, като предстои сформирането на междуведомствена работна група, която ще обсъди възможностите и сроковете за промяната. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

В момента работещите в ЦСМП са единственият от трите основни стълба на Единната спасителна система, които са трета категория труд. Пожарникарите и полицаите попадат в първа.

Промяна в категоризацията е и едно от исканията на синдикат „Защита“. Днес министър Хинков проведе среща с представители на синдиката, които организираха протест пред здравното ведомство с искане за увеличение на възнагражденията. Протестиращите настояваха за 50-процентов ръст на заплатите на шофьорите на линейки, а за всички останали възнагражденията – да се вдигнат с 10 процента, информира БНР. Останалите искания са за увеличение на ваучерите за храна от 2 на 8 лева на ден, подобряване на условията на труд и вдигане на издръжката на центровете за спешна медицинска помощ. 

Здравният министър коментира и проекта за обновяване на системата на спешна помощ в страната, за който стана ясно, че страната ни ще трябва да връща 80 милиона лева, поради неизпълнението му в срок. Той посочи, че се обмисля да се използва възможност за удължаване на срока на проекта за модернизиране на спешната помощ.

Общата стойност на проекта е в размер на 163 897 815,62 лв. От тях, към момента са разплатени 85 154 150,57 лв. За тези средства към настоящия момент няма риск да бъдат загубени или върнати на Европейската комисия. Проектът е приоритетен не само за Министерството на здравеопазването, но и за тези две институции, като завършването му в пълен обем е от изключително значение, допълни той. За постигането на този резултат са предприети мерки за преминаване към специфична процедура през декември 2023 г.  – обявяване на проекта за „неактивен“. Това ще даде възможност на Министерството на здравеопазването да продължи изпълнението на дейностите до средата на 2025 г., когато ще бъде извършена окончателна оценка на постигнатите резултати и отчитане на проекта като успешен или неуспешен. Поради приключването на програмния период, през който се осъществява и финансира проекта, прилагането на тази процедура ще изиска финансиране на дейностите, изпълнени след 31 декември 2023 г. със средства от държавния бюджет, обясни министър Хинков, цитиран от БТА. Припомняме, че в скорошен отговор по темата от МЗ обясниха за Medical News, че проектът ще бъде дофинансиран с 45 млн. лв.

Той съобщи още, че към момента цялата медицинска апаратура е закупена и доставена, в процес на доставка е офис оборудването и офис обзавеждането за центровете и филиалите за спешна помощ, и в спешните отделения. От предвидените по проекта 400 линейки закупени и предоставени на центровете за спешната медицинска помощ са 358, като предстои сключване на договор с изпълнител за доставка и на останалите. Предвижда се изграждането на 84 нови сгради в системата на спешната медицинска помощ, като от тях в момента се строят или предстои започването на строителството в 44 обекта. В още 151 обекта се предвижда ремонт, като в момента в 76 обекта се извършват строително-монтажни работи или предстои започването им. Напълно завършени са 31 обекта.

Забавяне в изпълнението на проекта има единствено по отношение на извършваните строително-монтажни работи. Основните причини за това са възникналата ковид пандемия, което спря възможността за затваряне на спешните отделения и спешните центровете за повече от две години, както и значителната инфлация, която доведе до невъзможност за изпълнение на сключените договори, както и забави избора на изпълнители по провеждане на процедурите по реда на Закона за обществените поръчки за обектите, за които нямаше избрани изпълнители, заяви здравният министър.

От 2014 г. досега някой не си е свършил работата, каза още министър Хинков по повод забавянето на проекта.