Връщаме половината от средствата по проекта за Спешна помощ

Страната ни ще трябва да върне близо 85 милиона лева по големия проект за модернизация на спешна помощ. Това се разбра от участието на здравния министър проф. Христо Хинков на заседанието на ресорната комисия в парламента. Припомняме, става дума за големия проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020“. Чрез него трябваше да се доставят 400 нови и оборудвани линейки, както и да се обнови и модернизира сградния фонд в 237 спешни структури. Стойността на проекта бе за над 163 милиона лева, но поради забавянето се оказва, че ще трябва да върнем почти половината сума. В същото време, останалите дейности по проекта, ще бъдат съфинансирани с национални средства. Наскоро от ведомството съобщиха пред Medical News, че проектът ще бъде дофинансиран с 45 279 000 лв.

Проектът бе стартиран през 2014 година, като първоначално бе заложен за реализация до 2020 година, но впоследствие бе удължен до края на 2023 година. Заради забавянето най-вероятно той ще бъде обявен за неактивен в края на тази година, като останалите по него дейности ще бъдат покрити с национални средства.

Основното забавяне по проекта касае строително-ремонтните дейности в спешните отделения и филиали. От думите на министър Хинков стана ясно, че напълно завършените строителни обекти от общо 237 са 31, а други 45 предстои да бъдат завършени до края на годината.

Миналата година предходното ръководство на МЗ в лицето на проф. Асена Сербзова обяви, че по проекта са извършени изключително малко ремонтни дейности, като същевременно не са залагани срокове за изпълнение. Тогава стана ясно и че заради липсата на заложени по-рано изисквания на етапите, на контрол по тях, както и на увеличените цени на материалите съществува риск заложените ремонтни дейностни, както и изграждането на нови спешни филиали по места да не бъде осъществено със средствата по програмата. Впоследствие служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев коментира, че  проектът е бил неглижиран в последната година, а забавянето се дължи на безхаберие от няколко правителства.