Учени създадоха синтетични човешки ембриони

Учени създадоха синтетични човешки ембриони с помощта на стволови клетки, информираха световните агенции. Синтетичната структура, създадена от човешки стволови клетки без нужда от яйцеклетки, сперматозоид или оплождане, възпроизвежда някои от клетките и структурите, които обикновено се появяват през третата и четвъртата седмица от бременността.

Ембрионите нямат туптящо сърце и наченки на мозък, но съдържат клетки, от които в обичайния случай биха се развили до формиране на плацента, плоден сак и ембрион. За създаването им, дело на екип от Кеймбриджския и Калифорнийския технологичен институт, бе съобщено по време на годишната среща на Международното общество за изследване на стволовите клетки в Бостън.

Засега няма яснота дали синетичните модели биха се развили в жизнеспособни ембриони, ако бъдат имплантирани. Надеждите са, че тези ембриони, наподобяващи най-ранните стадии на човешкото развитие, могат да дадат важни сведения за генетичните разстройства и биологичните причини за предизвикване на спонтанен аборт. Соченото за революционно постижение на науката обаче повдига множество етични въпроси, отбелязва BBC.

Проф. Магдалена Зерничка-Гьотц от университета в Кембридж и от Калифорнийския технологичен институт представи развитието на ембрионите до степен малко след еквивалента на 14 дни от развитието на естествен ембрион. Изследователите се надяват, че тези модели ще хвърлят светлина върху „черната кутия“ на човешкото развитие – периодът на 14 дни след оплождането, което е и законовата към момента правна граница за учените да отглеждат и изучават ембриони в лаборатория.

„Искам да подчертая, че това не са човешки ембриони“, каза Зерничка-Гьотц. „Те са модели на ембриони, но са много вълнуващи, защото наподобяват много на човешките ембриони и са много важен път към откриването на това защо толкова много бременности се провалят – по-голямата част от спонтанните аборти се случват около времето на развитие, в което изграждаме тези подобни на ембриони структури“, посочи тя.

Джеймс Бриско, асоцииран директор по изследванията в Института “Франсис Крик”, каза, че не е възможен детайлен коментар с научна значимост, докато не бъдат публикувани резултатите след независима експертна оценка, но призна, че синтетичните модели на човешки ембриони въз основа на стволови клетки имат “голям потенциал”. Според него те могат да предоставят фундаментален поглед върху критични етапи от човешкото развитие. Това са етапи, които са много трудни за изучаване и са свързани с времето, когато настъпват спонтанните аборти, затова новият поглед може да доведе до по-добро разбиране за причините за спонтанните аборти и на уникални аспекти от човешкото развитие, посочи специалистът.

Един до друг, естествените и синтетичните миши ембриони изглеждат много сходни след осем дни развитие.

Бриско обаче отбеляза, че постижението повдига и сериозни етични и правни въпроси. “За разлика от човешките ембриони, развиващи се от ин витро оплождане, където има установена правна рамка, засега няма ясни регулации за моделите на човешки ембриони от стволови клетки. Спешно е нужна регулация за създаване на правна рамка за създаването и употребата на модели на човешки ембриони от стволови клетки”, заяви той, цитиран от БТА.

Според него има опасност погрешните действия или неоправдани претенции да имат поразяващ ефект върху обществото и политиците, а това ще бъде огромна стъпка назад в тази научна сфера.

Изследователите са създавали модели от стволови клетки и преди – миналата година учените използваха подобни техники, за да създадат модели на ембриони от миши клетки, които се развиха до етапа, когато започват да се формират органи като сърцето и мозъка.

Досега никой не е направил модели на ембриони, които имат способността да се развиват в човешки същества, но скорошно проучване върху модели на ембриони на маймуни показа, че те могат да предизвикат бременност (която прекъсва спонтанно скоро след това), ако бъдат поставени в матката, отбелязва Nature.