Ваксините срещу COVID-19 са безопасни за деца под 5 години, сочи ново проучване

Ваксините срещу COVID-19 на компаниите Moderna и Pfizer-BioNTech са безопасни за деца на възраст под 5 години. Toва сочат констатации от проучване, възложено от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, информира Medscape.

Данните са от Vaccine Safety Datalink, който събира информация от осем здравни системи в САЩ. В проучването са анализирани данни от 135 005 дози, приложени на деца на възраст 4 години и по-малки, които са получили иРНК ваксината на Pfizer-BioNTech, и 112 006 дози, дадени на деца на възраст 5 години и по-малки, които са получили ваксината на Moderna.

Оценени за 23 резултата за безопасност, включително риск от миокардит, перикардит и гърчове.

Нито един от неблагоприятните резултати, включително миокардит или перикардит, не е открит сред децата в рамките на 21 дни след получаването на ваксината. Един случай на хеморагичен инсулт и един случай на белодробна емболия са настъпили след ваксинация, но те са били свързани с предшестващи вродени аномалии.

Проучването е ръководено от Кристин Годард, изследовател в Центъра за изследване на ваксини Kaiser Permanente в Оукланд, Калифорния, и е финансирано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.