Кръвен тест за диагностика на над 50 вида рак показва обнадеждаващи резултати

Кръвен тест за диагностика на повече 50 вида рак показва обнадеждаващи резултати, информира BBC. Тестът разкрива правилно два от всеки три рака сред 5000 души, които са посетили личния си лекар със съмнение за онкозаноляване в Англия или Уелс.

В 85% от случаите с помощта на теста е посочена и локализацията на тумора. Тестът Galleri търси различни промени в части от генетичен код, които се появяват следствие на различни видове рак.

Тестът все още е в процес на разработване, но според изследователи от Оксфордския университет чрез него може да увеличи значително броят на идентифицираните видове рак. Констатациите ще бъдат представени на конференцията на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго и ще бъдат публикувани в списанието The Lancet Oncology.

Често засегнатите от онкозаболяване имат симптоми, които могат да са породени и от други заболяване и за изясняване на диагнозата се изискват множество тестове и посещения в болница. Националната служба по здравеопазване във Великобритания (NHS) e приложила теста, разработен от калифорнийската компания Grail, и при хиляди хора без симптоми с цел той да открие и скрити ракови заболявания. Окончателните изводи от проучването се очаква да излязат до края на годината, а Англия планира да тества още един милион души през 2024 г. и 2025 г.

Тестът дава особено добри резултати при откриването на трудни разпознаваеми ракови онкозаболявания – като рак на главата и шията, червата, белия дроб, панкреаса и гърлото. „Констатациите от проучването предполагат, че общопрактикуващите лекари ще могат да използват теста, за да правят клинични оценки, но са необходими и много по-мащабни изследвания. Това проучване е първата стъпка в тестването на нов начин за възможно най-бързо идентифициране на рака. Това е жизненоважно, този тест може да ни помогне да открием повече ракови заболявания в по-ранен стадий и така да бъдат спасени хиляди животи“, коментира проф. Питър Джонсън, директор на британската служба по здравеопазване.