Проф. Хинков предложен отново за министър и със заявка да спре роенето на болници

Проф. Христо Хинков е отново предложен за здравен министър, като той е част от проектокабинета Денков-Габриел. Припомняме, той бе и предложението на коалицията Продължаваме промяната-Демократична България за министър в проектокабинета, оглавяван отново от акад. Николай Денков.

След като съставът на евентуалния кабинет бе оповестен, проф. Хинков коментира, цитиран от Нова телевизия, че очаква да бъде съставено редовно правителство, тъй като има проблеми, които трябва да бъдат решени. „Приех, защото не можех да откажа. Не съм изявен политик, член съм на ДСБ, но не съм бил активен политически момента приоритетите на страната са над политическите пристрастия. Това е естествена реакция и на двете големи партии. Всички останали, които са против този неестествен съюз, както твърдят опонентите, всъщност не мислят за бъдещето на България”, каза той.

Името на проф. Хинков стана част и от скандала, свързан с изтеклия запис от заседание на Националния съвет на “Продължаваме Промяната”. След него бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов излезе с остър пост в социалните мрежи, адресиран до бившия директор на НЦОЗА, в който коментира твърденията за евентуални “чистки” в здравното министерство, ако Хинков застане начело му.

Самият Хинков коментира, цитиран от БТА, че ако заеме поста, няма да има чистка в Министерството на здравеопазването, но предпочита да си избере екипа.

„Не съм казвал, че искам да мога да разчиствам министерството, а имах предвид дали ще мога да си назнача заместник-министри, уточни проф. Хинков. Не съм поставял условия, за да бъда министър. „Чистка“ е изключително грозна дума, не мога да приема такова нещо и не смятам, че така ще се управлява, ако се стигне до управление“, допълни той. „Винаги съм казвал, че в министерството се назначиха – вероятно в този смисъл са били интерпретирани думите за разчистване – много хора, които се появяват с новия министър заради честите смени на министрите, и всеки министър си води нови хора, и в един момент министерството се напълва с хора, които не са наясно с проблемите. Това не означава, че ще започна чистка – това е безумна работа, има си процедури, има Кодекс на труда, каза още проф. Хинков.

Първото, което проф. Хинков би направил, ако стане министър на здравеопазването, е да даде възможност за повече информация на сайта на министерството, да провери всички текущи проекти, за да може да бъдат завършени успешно, да продължи това, което се прави от сегашния състав, както и да спре роенето на болници в страната.

Здравната система има нужда от промяна, но не спешна, каза още проф. Хинков. Здравеопазването е много консервативна система и не бива да се правят резки движения. По думите му трябва да започнат много сериозни системни усилия, за да се намали доплащането в болниците от страна на хората. Второто, което трябва да се направи, е да се спре роенето на болници в страната, защото броят на болниците при намален финансов ресурс намалява това, което здравната каса може да реимбурсира и увеличава плащанията от джоба. “Персоналът също намалява. Това са по-дългосрочни усилия. Детската болница трябва да започне да се прави, каза още той, но това няма да реши проблемите, а ще бъде началото на сериозна реформа в здравеопазването ни, защото едни области са много неглижирани, а други са извадени много напред поради липсата на контролни механизми и корекция на пазара на здравеопазването. Трябва да се обърне съществено внимание и на общественото здраве, което е тотално занемарено, средства трябва да се насочат към превенция и профилактика”, добави той.

В отговор на въпрос дали не се притеснява от засягане на частни интерес с намаляването на “роенето” на болници проф. Хинков посочи, че няма такова притеснение. След като има ограничен финансов ресурс на здравната каса и липса на политическа воля за увеличаване на здравната вноска, единственият начин е здравната каса да може да отказва да подписва договори с новообразувани болници, което в момента тя не може да прави, посочи още той. В сегашната Национална здравна карта няма забранителен текст, който да дава възможност на Касата да отказва договор. Освен това здравната карта е основана на мерна единица „брой легла“, а здравната каса не сключва договори с легла. По думите му, когато се намери начин да се намери мерна единица „брой юридически лица“ в дадена област, които да покриват нуждите от здравеопазване, тогава вече здравната карта може наистина да има смисъл.