БЛС със събор заради НРД 2023-2025 г.

Предстои 75-ти Извънреден Събор на Българския лекарски съюз. Той ще се проведе утре, 3-ти юни, в Конгресен център „Интер Експо Център“ (бул. „Цариградско шосе“ 147).

На Форума ще бъде взето решение за одобрение на параметрите, по които БЛС да подпише предстоящия НРД за медицинските дейности между НЗОК и БЛС за 2023-2025г. Припомняме, вчера започнаха официалните преговори между съсловната организация и Здравната каса за тази част от рамковия договор. До момента е ясно, че сред пунктовете, по които двете страни са постигнали съгласие след днешната среща, е общопрактикуващите лекари да нямат лимит в направленията, издавани за диспансеризация. За целта обаче е нужно приемането на нов бюджет на Касата за 2023 година. Постигнато е и съгласие за прехвърляне на до 10% от леглата от клиники със сходен профил.

Друга точка засяга взимане на решение за одобрение на финансовия отчет на УС на БЛС за 2022 г. В дневния ред е включено и взимане на решение за промяна в устава на БЛС във връзка със сградата, притежавана от Дом на Лекаря.  

Припомняме, че преговорите започват в условия на липса на нов бюджет на фонда за тази година и при удължаване на параметрите на този от 2022 година. Наскоро служебният кабинет взе решение и предложи на парламента да удължи действието на удължителния закон за бюджета. Така, разговорите за нови цени и обеми на медицинските дейности на практика се блокират поради липсата на бюджет на Здравната каса за 2023 година.