Проф. Аргирова: Имаме под 3% покритие с ваксина срещу HPV вируса на таргетната група

България има едва 1% до 3% ваксинално покритие на таргетната група (момичета от 9 до 14 г.) за ваксинация срещу HPV вируса. За това предупреди проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, която откри първата Академия за здравни журналисти на Коалиция HPV. Тя акцентира върху проблема с неизпълнението на Националната програма за ранна профилактика на рака на маточната шийка.

„Част от нашата мисия – на експертите в Коалиция HPV, е да дадем на обществото и институциите ясна научна информация за рисковете от човешкия папилома вирус и да обърнем фокуса на здравната система към профилактиката“, обясни експертът.

Проф. Аргирова обясни, че човешкият папиломен вирус (HPV) причинява рак и при двата пола – на маточната шийка, на ануса, на пениса, на вулвата, на орофарингиалната област. Дори при пациенти с рак на белия дроб се откриват канцерогенни типове HPV. Създаването на ваксина за HPV е революционно постижение, защото тази ваксина на практика е превенция на няколко вида рак. HPV-ваксината е с установен профил на безопасност, като се състои от вирусоподобни частици и липсва ДНК на вируса. Безопасността и ефективността на HPV-ваксината се доказа и от практиката – от 2006 г. досега са приложени близо 7 000 000 ваксини.

В други държави населението е мотивирано и се ваксинират както момичетата, така и момчетата от 9 до 19 г., за да се ликвидират заболяванията, свързани с HPV, допълни тя.

Положителния пример на Румъния, в която благодарение на проактивната държавна политика само за три месеца са поставени 100 000 HPV-ваксини, изтъкна доц. д-р Михаил Околийски, управляващ офиса на СЗО в България. „Много разчитаме на здравното и сексуално образование в българското училище, което е заложено като Реформа 6 в Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Това образование трябваше да се въведе още през миналата година, но за съжаление няма да стане факт и следващата учебна година“, обясни доц. Околийски.

На кораб с десетки пробойни оприличи ваксинопрофилактиката в България д-р Момчил Баев – основател и председател на Фондация Астра Форум. Той посочи статистика, според която само при една четвърта от задължителните ваксини е постигнато оптимално ваксинално покритие у нас. Що се отнася до HPV-ваксинацията, която е препоръчителна, нейното изпълнение е най-трагично.

За трудностите с ваксинопрофилактиката в своята практика разказа общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова – член на УС на Българския лекарски съюз. Тя обясни, че никога не е късно една жена или мъж да се ваксинират срещу HPV, въпреки че вече са започнали сексуалния си живот.

„Ние, общопрактикуващите лекари, трябва да говорим на пациентите за догонващите ваксинации. Ако родителите са пропуснали да ги ваксинират като деца, тези вече пораснали деца може да направят друг избор за себе си“, заяви д-р Николова.