Хората, които развиват диабет тип 2 преди 60-годишна възраст, са с по-голям риск от деменция

Хората, които развиват диабет тип 2 преди 60-годишна възраст, са изложени на три пъти по-голям риск от деменция. Tова сочи ново проучване, информира специализираната платформа Medscape. „Нашите открития предполагат, че предотвратяването на прогресията на преддиабет, особено при по-млади индивиди, може да бъде важен начин за намаляване на тежестта на деменцията“, пишат докторантът Jiaqi Hu от университета Джон Хопкинс, Балтимор, Мериленд, и колеги в статията си, публикувана в Diabetologia.

Резултатът се основава на предишни констатации, свързващи фактори като дисгликемия и когнитивен спад, посочи водещият автор на изследването д-р Елизабет Селвин от Bloomberg School, Public Health в Johns Hopkins. По думите й подобряването на контрола на глюкозата може да помогне за предотвратяване на деменция на по-късен етап в живота.

Данните показват, че продължителното излагане на хипергликемия играе основна роля в развитието на деменция.

„Предполагаемите механизми включват остра и хронична хипергликемия, глюкозна токсичност, инсулинова резистентност и микроваскуларна дисфункция на централната нервна система. Глюкозната токсичност и микроваскуларната дисфункция са свързани с повишен възпалителен и оксидативен стрес, водещ до повишена кръвно-мозъчна пропускливост“, посочват авторите на изследването.

Новото проучване е първото, което изследва връзката между преддиабет и деменция, както и възрастта на поява на диабет върху последващо развитие на деменция.