Безплатни прегледи за пациенти, преживели инсулт, в цялата страна

Безплатни прегледи за пациенти, преживели инсулт, се организират в цялата страна. Те са повод 9-ти май – Европейският ден на информираност за инсулта, информират от Асоциацията за инсулт и афазия.

Българите продължават да водят негативната статистика на Европа свързана с това заболяване, както по брой случаи на 100 хиляди души, така и по смъртност. Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница – международна тенденция, която силно засяга и нашата страна. По последни изчисления всеки четвърти е застрашен от инсулт у нас, а мозъчно-съдовите инциденти през 2021 г. са регистрирани средно на всеки 12 минути в страната.

Темата на тазгодишната европейска кампания „Живот след инсулт“ е израз на общите ни усилия обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт, посочват от асоциацията.

Инициативата среща широка подкрепа и се реализира в страната със съдействието на повече от 100 общини, разположени във всички 28 области. Всяка от общините допринася за повишаване информираността за превенция на инсулта и за възможностите за използване на предоставяните от тях общински и социални услуги във връзка със заболяването. Националната кампания обединява усилията на Асоциацията за инсулт и афазия с тези на съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българският червен кръст, редица бизнес организации и изявени личности. В рамките на кампанията, до края на май тази година, за пациенти прекарали инсулт, са организирани напълно безплатни профилактични прегледи на редица места в цялата страна.

Предвидени са редица културни и информационни събития, между които и групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в България. Групите ще бъдат достъпни от 12:00 ч. на 09.05.2023г. във Фейсбук страницата на Асоциация за инсулт и афазия (https://www.facebook.com/stroke.bg/).

Националната кампания „Живот след инсулт“ започва в град Велико Търново, който става столица на инициативата. В двора, пред Катедралния храм „Рождество Пресв. Богородица“ (ул. „Иван Вазов“ 28), се открива временна приемна за преживели инсулт пациенти и техните близки. Прегледи ще има и в редица други градове.

Повече подробности за цялата програма на кампанията можете да намерите на страницата на асоциацията тук.