Среща между Касата и БФС заради спора с рецептите

След дни на напрежение между Националната здравноосигурителна каса и Българския фармацевтичен съюз, породено от изтичащия срок на договора между двете страни и нови изисквания за изпълнение на рецептите за лекарства по Каса, които БФС не приема, днес предстои среща по проблема. НЗОК покани официално представители на БФС в Централното управление на Касата.

Предвижда се на нея да бъдат обсъдени предложенията на НЗОК за продължение на срока на действащия договор между финансовата институция и БФС, както и график на работни срещи през следващата седмица, отбелязват от фонда.

Вчера председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов обяви, цитиран от БТА, че ако до днес фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие, от 1 април аптеките няма да отпускат напълно или частично платени лекарства, освен ако пациентът не си ги плати сам.

Основният спор между Касата и БФС касае отпускането на медикаменти по линия на фонда, както и изискването за подаване от страна на аптеката на верификационните кодове в НЗИС.

Припомняме, от Българския фармацевтичен съюз  не приемат предложението на Касата фармацевтът да не може да отпусне по-малък брой лекарства, предписан от лекаря, както и да трябва да изпълни рецептата в цялост. БФС е против и задължението аптеките да подават верификационни данни и към НЗОК с аргумента, че те вече се подават към Българска организация за верификация на лекарстват. По думите на Маринов НЗОК има право на достъп до данните от тази система и не е нужно фармацевтите да бъдат натоварвани и с тази дейност. 

Позиция в спора зае и Българският лекарски съюз, откъдето заявиха, че магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от  лекаря. Според съсловната организация желанието на БФС да се позволи отпускането на по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта лекарства по Каса, може да компрометира лечебния процес.

Малко след това от НЗОК предложиха удължаване на срока на действащия договор до 31.05.2023 г. В отговор БФС обаче обявиха, че приемат удължаване до края на април.

В отговор на въпрос защо половината от аптеките верифицират лекарствата Маринов посочи, че това се дължи на липса на контрол и затова предлагат да се въведе ефективен контрол на верификацията, но не по начина, по който НЗОК го изисква. Ние предлагаме, ако аптеката не верифицира лекарствен продукт, НЗОК да не ѝ го плаща, посочи Маринов. Ние не сме контролен орган, за да можем да накараме всички аптеки да верифицират лекарствата, които продават, каза още председателят на БФС.

Как ще се развият разговорите предстои да разберем.