Подписахме договора за доставката на 6 медицински хеликоптера

Договор за доставката на 6 броя медицински хеликоптера бе подписан в Министерство на здравеопазването с италианската фирма Leonardo S.p.A. Процедурата по договаряне без предварително обявление е в изпълнение на обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“.

Предметът на договора за осигуряване на 6 хеликоптера включва и доставка на необходимото наземно оборудване, както и възможност за закупуване на още два хеликоптера на цена не по-висока от цената на всеки от предходните шест хеликоптера. Общата стойност на договора е малко над 113 млн. лв. без ДДС.

„От името на екипа на Министерството на здравеопазването благодаря за доброто сътрудничество на Leonardo S.p.A. Разчитаме на Вашето съдействие, на опита и експертизата, които притежавате в областта на авиомедицината, за да продължим да работим в интерес на българските граждани и в бъдеще“, отбеляза здравният министър д-р Меджидиев.

От своя страна Андреа Миртето, старши вицепрезидент продажби за Европа, Близък Изток и Азия на Leonardo S.p.A, също изрази увереност, че съвместната работа между Министерството на здравеопазването и Leonardo S.p.A ще продължи и благодари за гласуваното доверие. „Поздравявам ви за стартирането на дългоочакваната процедура по въвеждане на спешна медицинска помощ в България. По време на преговорния процес имахте много строги технически изисквания и затова българските граждани могат да бъдат сигурни, че сте избрали най-добрите хеликоптери“, посочи той и увери, че експертите на италианската фирма са готови да оказват съдействие на всеки етап от реализирането на проекта.

Съгласно условията на договора, първият хеликоптер следва да бъде приет от представители на Министерството на здравеопазването до 15 декември тази година в завода на производителя в Италия, а през месец януари 2024 г. да бъде доставен в България. Доставката на останалите хеликоптери ще се извършва поетапно. Вторият хеликоптер се очава през юни 2024 година, третият през декември, четвъртия през юни 2025 година, петият в края на същата година, а последният през април 2026-та година.

Припомняме, че през месец юли 2022 г. Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка с предмет „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“. По процедурата следваше да бъдат закупени шест хеликоптера заедно с необходимото наземно оборудване. Обществената поръчка беше прекратена, тъй като единствената подадена оферта в процедурата надвишаваше финансовия ресурс, определен от възложителя. С цел максимално бързото въвеждане на спешна помощ по въздух у нас, през месец януари 2023 г. беше обявена процедура за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери, посочват от МЗ.