Проучване установи връзка между дефицита на витамин D и тежестта на псориазиса

Проучване установи връзка между дефицита на витамин D и тежестта на псориазиса, информира Medscape.

Изследователи от университета Браун са изследвали почти 500 случая на псориазис, взети от Националното проучване за изследване на здравето и храненето (NHANES). Данните са били представени на конференция на Американското дружество по хранене (ASN) в Бостън. Проучването е сравнявало каква повърхност на тялото е засегната от псориазис с нивата на витамин D, събрани в кръвни проби на пациентите.

„След коригиране на факторите, свързани с начина на живот като тютюнопушенето, анализът показа, че по-ниските нива на витамин D е значително свързан с по-голяма тежест на псориазиса“, посочват от ASN. „Изследователите са установили, че пациентите с най-малко телесна повърхност, засегната от псориазис, имат най-високи средни нива на витамин D, докато тези с най-силно засегната област имат най-ниски средни нива на витамин D.“

Според авторите на изследването хората с псориазис могат да подобрят състоянието си, като получат повече витамин D чрез диетата си и с добавки. Те обаче съветват хората с псориазис да се консултират със своите лекари и дерматолози, преди да приемат допълнително количество от витамина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email