Проф. Гетов: Ваксините продължават да бъдат ефикасно средство за справяне с COVID

Наскоро служебният министър на здравеопазването д-р Меджидиев заяви, че страната ни няма нужда от нови ваксини срещу COVID и ще настояваме за прекратяване на договора на България с Pfizer/BioNTech. В интервю за БНТ той посочи, че „всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини“. Осигуряват ли прилаганите ваксини все още защита срещу короновирусната инфекция попитахме проф. Илко Гетов, който е представител на България в Европейската агенция по лекарствата. 

“Данните сочат, че съществуващите моновалентни и бивалентни ваксини имат по-ниска ефикасност от 90-93% на 70-73%, което за ваксина е достатъчно високо и показва, че ваксините продължават да бъдат ефикасно средство за справяне с проблема COVID-19. Искам да подчертая, че COVID-19 не е изчезнал и вероятно и няма и да изчезне изведнъж“, заяви проф. Гетов пред Medical News.

Специалистът обясни, че COVID се превръща в сезонна инфекция, с ясно изразена тенденция за пикове в есенно-зимния период в последните две години и половина, а не целогодишен проблем, както беше в самото начало на пандемията. Той обаче подчерта, че COVID все още е заплаха, която не следва да бъде подценявана. „Самият факт, че Световната здравна организация все още не е обявила край на пандемията показва, че би трябвало да сме много внимателни. В тази връзка нека припомня, че през януари имаше отчетен пик на смъртните случаи в Япония, особено сред възрастните хора, което на фона на строгите правила там и нивото на здравната система, е доказателство, че COVID не е приключил“, отбеляза проф. Гетов.

„Това, което мога да кажа, е че ваксините остават средство за пръв избор за предпазване от хоспитализация и смърт“, каза още той, допълвайки, че въпреки намалялата им ефикасност срещу новите щамове, тя цялостно остава висока. Проф. Гетов даде пример с Великобритания, където се препоръчва програма за пролетно-есенно ваксиниране с бустерна доза за възрастни над 75 години, за настанените в социалните домове и имунокомпрометирани деца над 5-годишна възраст. „Това е пример за една активна грижа с цел да не се разпространява COVID и да се намалят смъртните случаи и хоспитализациите“, каза той, припомняйки, че у нас имаше редица огнища на заболяването именно в социални домове. „Това трябва да ни кара да сме предпазливи и да не казваме категорично, че в България няма проблем с COVID”, коментира проф. Гетов.

Според него не би следвало страната ни категорично да се отказва от ваксините срещу вируса, а по-скоро сключените договори да се преразгледат и променят. „Може би трябва да се потърсят начини договорите да бъдат осъвременени с оглед на новата ситуация и това че нямаме масово разпространение на заболяването, но изцяло да се откажем, тоест да спрем получаването на нови ваксини и предлагането на населението на нови възможности за предпазване не би следвало да се случи така дефинитивно. Доколкото ми е известно, никъде няма генерално отказване от ваксините, държавите имат право да поискат преразглеждане на договорите“, каза още той.

Проф. Гетов допълни, че се работи много активно над комбинирана ваксина срещу COVID и грип. „Много се надявам следващият сезон да имаме разрешена такава комбинирана ваксина, която да е срещу сезонния грип и COVID”, посочи той. Продължават и усилията на компаниите за надграждане на съществуващите ваксини и адаптирането им към нови варианти.

Според експерта крайните мнения спрямо ваксините в публичното пространство имат за резултат не само разпространение на откровено нелепи твърдения за тях, но и обезверяват обществото. „Нужни са единни усилия за това хората да получават достоверна, качествена информация и сами да вземат решенията за себе си, защото здравето на всеки е в ръцете на всеки един от нас“, коментира още проф. Гетов. 

Полина Тодорова