Експерти: България изостава с ваксинацията срещу HPV

Ваксинацията срещу човешкия папиломавирус (HPV) в България, който е сред основните причинители на рак на маточната шийка, изостава, въпреки наличието на Национална програма за първична профилактика чрез ваксинация. Около това мнение се обединиха експерти, които взеха участие в дискусионна среща, посветена на рака на маточната шийка. На нея бе припомнено, че България е на трето  място по заболеваемост от рак на маточната шийка и на четвърто по смъртност в Европа.

Съществуват повече от 100 вида HPV, като около 40 от тях могат да засегнат половите органи. Най-малко 14 вида високорискови HPV могат да причинят рак, например цервикален рак при жените. Те могат да причинят също ракови заболявания на ануса и на половите органи, както и някои видове рак на главата и на врата, както при мъжете, така и при жените, поради което експертите припомниха и важността на ваксинацията и при момчетата.

За съжаление всеки ден една българска жена губи живота си следствие на рак на маточната шийка, а ежедневно с болестта у нас се диагностицират по 43 жени. Общо ваксинирани срещу HPV в България са едва 3% от населението, бе посочено на събитието.

„Наблюдава се намаляване на смъртността от рака на маточната шийка в страните от Западна и Централна Европа, но увеличаване в страните от Източна Европа. България заема едно много тъжно място в тези статистики. Лошото е, че имаме програма, но тя не се изпълнява“, заяви проф. д-р Радка Аргирова, председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз и председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Тя посочи, че страната ни има и висока смъртност от това заболяване, както и ниска петгодишна преживяемост. Специалистът се спря и на безопасността на ваксините срещу HPV. “В тази ваксина няма никакъв генетичен вирусен материал. Тя се състои само от външните части на вируса, които предизвикват образуването на антитела“, обясни проф. Аргирова.

„Това е болест, при която ние можем да реагираме на всеки един етап на нейното развитие, благодарение на научните открития“, заяви доц. Илия Карагьозов, председател на Българската асоциация по онкогинекология.

„Човешкият папилома вирус е изключително широко разпространен. Пожизненият риск от заразяване е огромен и вероятно няма човек на планетата, който да не се е срещнал с високорисковите папиломни вируси, така че никой от нас не е защитен“, заяви той. Специалистът отбеляза също така, че профилактичните прегледи са оставени в ръцете на пациентите. „Ако ние нямаме организиран национален популационен скрининг, няма да можем да се справим с този проблем“, каза още той, допълвайки, че съществуват карциноми, които не са свързани с HPV вируса. „Докато не въведем национален организиран скрининг, който да работи синхронно с ваксинационната програма с обхващане на таргетните групи – момичета и момчета, няма начин да излезем от лошата статистика“, допълни той. Доц. Карагьозов, се спря и на нуждата от подобряване на обучението и квалификацията на акушер-гинеколозите в областта на гениталния карцином. Според него най-важните мерки, които трябва да се предприемат за борба с човешкия папиломен вирус, са ваксинационна програма, национална скринингова програма на популационно ниво и адекватно обучени гинеколози.

Доц. Антоанета Томова, началник на отделение по медицинска онкология и онкологични заболявания в гастроентерологията в Комплексен онкологичен център-Пловдив, също се спря на важността на профилактиката чрез ваксинация и скринингови програми. Тя обаче посочи, че въпреки представените редица планове и програми в тази насока на вниманието на властите, те не се реализират, а дори и да се разпространят сред обществото, недоверието във ваксините е все още голямо. Затова според нея е нужна информационна кампания в тази насока.

„Само 3% от родителите посягат към това решение и имат здравната култура да проумеят, че трябва да го направят за децата си“, посочи доц. Томова.

Тя допълни, че ваксинацията трябва да се разшири и сред момчетата, защото в противен случай те остават резервоар на вируса и проблемът не се решава. Според нея профилактичните прегледи при жените трябва да започнат от 21-годишна възраст и е добре да се извършват на всеки три години.

За профилактика конкретно на HPV вируси настоя и д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС. Тя предложи при отказ на родител за ваксиниране на детето му след предложение от лекар, родителят писмено да заявява, че носи отговорност за това и евентуалните рискове при непоставяне на ваксината.

Д-р Христиана Бацелова, началник Хигиенно-епидемиологичен отдел, УМБАЛ Георги“, заяви, че почти 100% от хората се заразяват с HPV при започване на половия си живот. Тя се спря на безопасността на ваксината срещу вируса. „Ваксината не е опасна, тя е с доказана през десетилетията ефективност и може да се прилага и при двата пола от 9-годишна възраст“, каза д-р Бацелова. 

Полина Тодорова