Днес започва семинар на тема „Амилоидози – мултидисциплинарен подход“ в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Мултидисциплинарен екип от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще проведе семинар на тема „Амилоидози – мултидисциплинирен подход“. Той ще е в хибриден формат в два модула в дните 16-ти февруари и 16-ти март 2023 г. от 17 ч.

Системните амилоидози са заболявания с изключително тежка прогноза поради мултиорганно засягане и прогресиращ ход, който води до неблагоприятен изход в рамките на няколко месеца до няколко години от поставяне на диагнозата. Най-често срещани са лековерижната и транстиретинова амилоидози, отбелязват организаторите. Доскоро не съществуваше лечение, което да може да промени хода на болестта. Те обаче допълват, че през последното десетилетие е наблюдаван значителен прогрес, както в диагностиката, така и в лечението на амилоидозите, което води до намаляване на смъртността и подобряване качеството на живот на засегнатите пациенти. Прогнозата е много по-добра, когато заболяването се диагностицира в ранен стадий и се започне своевременно лечение. За да се постигне това, е необходимо познаване проявите на болестта и диагностичния алгоритъм.

Заболяването е по-разпространено, отколкото се предполагаше доскоро и може да се крие зад други по-често срещани заболявания.

Първият модул на семинара, който ще се проведе в хибриден формат, виртуално и на място, е посветен на трансретиновата и лековерижна амилоидози – клинична картина, диагноза и диференциална диагноза, а вторият е на тема Трансретиновата и лековерижна амилоидози – терапевтични възможности.

Семинарът ще бъде открит с въведение в амилоидозите от доц. Мариана Господинова, ръководител на Експертен център по транстиретинова сърдечна амилоидоза в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Лекции ще представят и д-р Александър Йорданов, началник на Отделение по клинична хематология към клиниката по хематология и онкология в болницата, както и проф. Атанас Кундурджиев, началник на клиника по нефрология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

По време на семинара ще има възможност за дискусии и въпроси към участниците.

С програмата на събитието може да се запознаете ТУК.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email