Двувалентният бустер срещу COVID намалява значително риска от смърт

Ново проучване на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показват, че хората, които са получили актуализирания двувалентен бустер срещу COVID-19 до края на миналата година, са имали 14 пъти по-малка вероятност да умрат от болестта, отколкото хората, които никога не са били ваксинирани. „В сравнение с неваксинираните, лицата, които са получили двувалентни бустери, са получили допълнителна защита срещу смърт следствие на заболяването в сравнение с тези, ваксинирани с моновалентни дози или моновалентни бустери“, пишат авторите на изследването.

Проучването е публикувано от CDC и оценява ефективността на ваксинацията и бустерите при хора на възраст 12 и повече години, използвайки броя на случаите на COVID и смъртните случаи между 3 октомври 2021 г. и 24 декември 2022 г., информира специализиранoто издание Medscape. През това време двата доминиращи щама на вируса са били подвариантите Delta и Omicron BA.2, BA.4 и BA.5. Тези два щама представляват 78% от случаите към края на периода на изследване. Изследователите са анализирали данни за повече от 21 милиона случая на COVID и 115 078 свързани смъртни случая.

През целия период на проучването неваксинираните хора са имали по-голяма вероятност да се раболеят от COVID и да умрат от него, отколкото хората, които са получили само моновалентен бустер. Хората, които са получили двувалентен бустер, са имали значително по-малка вероятност да починат от заболяването, отколкото хората, които са получили само моновалентни бустери.

CDC разреши двувалентния бустер на 1 септември 2022 г. Той е актуализирана версия на своя предшественик (едновалентен бустер) и е проектиран за по-добро справяне с щамовете BA.4 и BA.5 на COVID, припомня изданието.