Проф. Габровски оглави работна група за нововъзникващи технологии в неврохирургията

Зам.-изпълнителният директор по медицинската дейност на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски беше избран да оглави работна група за Нововъзникващи технологии и иновации в неврохирургията – Emerging technologies and innovations in neurosurgery – ETIN, информират от лечебното заведение.

Проф. Габровски е първият председател на новото звено, създадено от Европейската асоциация на неврохирургичните дружества в края през ноември 2022 г. Официалната дейност започва през тази година, като ще се представят, дискутират и оценяват технологии, които все още се разработват, но обещават да променят бъдещето на неврохирургията и медицината като цяло. Работната група ще изследва, анализира и насърчава напредъка в развитието и прилагането на тези нововъзникващи технологии.

Чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски, д.м.н. е един от утвърдените български неврохирурзи, председател на Българското дружество по неврохирургия, преподавател по неврохирургия към Европейската асоциация на неврохирургичните дружества и към още няколко международни организации. Той е и представител на България в Европейския мозъчен свет (European brain council), дългогодишен началник на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” и заместник-изпълнителен директор по медицинската дейност нa спешната болница.