Д-р Асен Меджидиев остава служебен министър на здравеопазването

Д-р Асен Меджидиев остава служебен министър на здравеопазването. Президентът Румен Радев подписа указите за разпускане на 48-ото Народно събрание и за насрочване на поредните извънредни парламентарни избори. Те ще се проведат на 2-ри април 2023 година.

С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година.

Служебният кабинет ще се оглавява отново от Гълъб Донев, като на практика съставът на правителството се запазва почти изцяло. Здравен министър в него остава д-р Меджидиев. Единственото ново име в състава на новия служебен кабинет е това на министъра на културата – Найден Тодоров. 

Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в София през 1994 г. В началото на професионалното си развитие работи като лекар-ординатор в Отделение по белодробни болести на Пета градска клинична болница. В периода 1995 г. -2011 г. е УНГ специалист и бронхоскопист към Клиника по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ “Св. Анна”. През 2010 г. завършва и висше образование по Здравен мениджмънт към Медицинския университет в София. От 2012 г. е част от екипа на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Създава и ръководи първото отделение по УНГ болести в лечебното заведение и инициира Националната програма „Детско здраве „Пирогов“ за провеждане на високоспециализирани профилактични прегледи в страната.  Има редица публикации на тема УНГ и бронхология в български и международни издания. Взима участие във форуми и конгреси в страната и чужбина. Има проведени специализации в Германия, Хърватия и Швейцария. Член е на Българския лекарски съюз, като от 2018 г. е председател на УС на Столичната лекарска колегия към БЛС.

Последният факт обаче е повод за съмнение на конфликт на интереси. В скорошна публикация по темата „Капитал“ коментира, че за разлика от други свои предшественици, той не се е отказал от постовете в съсловните организации, а е в неплатен отпуск.

Д-р Меджидиев пое поста министър на здравеопазването в началото на август 2022 година. При официалната церемония по предаването на властта той даде заявка, че ще продължи всички добри инициативи от управлението на вече бившия министър на здравеопазването Асена Сербезова. Тя от своя страна отбеляза, че двамата са се обединили около тезата, че здравеопазването трябва да бъде надпартиен консенсус. В последните седмици обаче настоящият и бившият здравен министър сблъскаха позиции по темата за причините за недостига на лекарства у нас.

На първата си пресконференция в МЗ д-р Меджидиев обяви за приоритет на екипа си остойностяването на медицинския труд. Към момента предложение в тази насока е изготвено само от БЛС и все още въпросът не е решен.