БЗС: НЗИС не е готова за денталните дейности

Българският зъболекарски съюз (БЗС) настоява да се предоговори срокът за въвеждането на Националната здравно-информационна система за денталните дейности. Това съобщи д-р Георги Габровски, заместник-председател на съсловната организация, цитиран от БТА.

Денталните лекари настояват за предоговаряне, тъй като според тях системата не е технически готова за приемане на данните и отчетите им. От там искат срокът да се предоговори, докато се осигури техническата възможност, да има тестови период и да се осигури гратисен период за обучение на лекарите по дентална медицина за работа с нея. БЗС настоява и да се използват само утвърдени номенклатури,а съюзът да участва във всеки етап на изработването на системата, засягаща денталните дейности

По думите на д-р Габровски в предложената за използване от „Информационно обслужване“ АД – разработчик на системата, терминология и номенклатура по никакъв начин не съответства на практиката в образованието по дентална медицина в България откакто съществува дентална медицина в страната. Използването на тази терминология в отчитането ще доведе до въвеждане на неточна и невярна информация в НЗИС, което може да предизвика хаос и неправилно лечение на пациента, вследствие на грешно тълкуване, предупреди той.

Скандално е поведението на „Информационно обслужване“ АД по отношение на включването на денталната помощ в НЗИС, каза от своя страна д-р Николай Шарков, председател на БЗС. По думите му дружеството не си е свършило работата, а денталните лекари вече трябва да се отчитат през системата. Задължени сме по договор да въвеждаме данни чрез несъществуваща система, добави той.

Въпреки че Надзорният съвет на НЗОК одобри да се отложи въвеждането на НЗИС за 1 февруари 2023 г., днес е 1 февруари и няма никаква подготвена адекватна система за денталната помощ, каза д-р Шарков.

Въвеждането на данните в системата е свързано с отчитането на работата и получаване на средства от НЗОК за над 7 хиляди лекари по дентална медицина, каза д-р Борислав Миланов, секретар на съсловната организация.

Очаква се днес министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев да обсъди проблема с министъра на електронното управление Георги Тодоров, посочи д-р Шарков.