Полуфабрикатите могат да бъдат счетени за предизвикващи зависимост субстанции

В научната литература се натрупват все повече доказателства за съществуването на фенотипове, предразполагащи към зависимост към определени храни. Съществуват разногласия относно това дали хранителните продукти, подложени на значителна обработка и съдържащи голям процент рафинирани захари и мазнини, предизвикват зависимост.

С цел оценка на наличието или липсата на пристрастяване към полуфабрикате чрез използване на обективни методи, Gearhardt et al.  взаимстват четири научни критерии, използвани за оценка на потенциала към зависимост на тютюневите изделия. Тези условия са следните:  (1) възможност за предизвикване на неконтролируема или компулсивна консумация, (2) предизвикване на психоактивни или променящи настроението прояви чрез директно повлияване на мозъка, (3) благоприятстване на определени поведения и (4) предизвикване на силна необходимост за консумация на продукта. 

Резултатите от проучването показват, че полуфабрикатите отговарят на предложените критерии за предизвикващи зависимост субстанции, като този потенциал най-вероятно има голям ефект върху общественото здраве в условията на свободна консумация на достъпни и усилено рекламирани хранителни продукти. 

Източник:

  1. Gearhardt AN, DiFeliceantonio AG. Highly processed foods can be considered addictive substances based on established scientific criteria. Addiction. 2022. https://doi.org/10.1111/add.16065

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.16065