Договaрят допълнителни количества антибиотици в ЕС

Изпълнителната ръководна група на Eвропейската лекарствена агенция, отговаряща за проблеми с недостига и безопасността на лекарствените продукти (MSSG), обсъди координирания отговор на продължаващия недостиг на антибиотични лекарства, съдържащи амоксицилин (самостоятелно и в комбинация с клавуланова киселина) в ЕС. Припомняме, в последните месеци в редица европейски страни, включително и България, се наблюдава недостиг на различни медикаменти.

MSSG се състои от представители на EMA, Европейската комисия и ръководителите на агенциите по лекарствата (HMA).

Скорошно нарастване на респираторните инфекции доведе до увеличаване на търсенето на амоксицилин, което в комбинация с други проблеми, включително производствени забавяния и предизвикателства в производствения капацитет, доведе до недостиг, засягащ повечето държави-членки, отбелязват от ЕМА. Поради това с основните производители е обсъдено увеличаване на производствения капацитет, например чрез бързи процедури за прилагане на промени в алтернативни източници на суровини, в опаковъчните материали и други. Прегледани са и възможностите за увеличаване на доставките за задоволяване на непосредствените нужди на държавите-членки.

От EMA посочват, че се очаква доставките да бъдат увеличени през следващите седмици и месеци. Обсъдени са и определени регулаторни възможности с цел по-голяма гъвкавост, като извънредно предлагане на определени лекарства, които може да не са разрешени в дадена държава-членка на ЕС, или пълно или частично освобождаване от някои изисквания за етикетиране и опаковане на лекарства.

Очакват се скоро пикът на инфекциите да започне да отшумява, с което се очаква да намалее и нарастващото в момента търсене на антибиотици. На пациентите и здравните специалисти се напомня, че в повечето случаи има алтернативи, ако дадено лекарство е в недостиг, допълват от Европейската лекарствена агенция.