Пет болници в София с психологическа помощ за пациенти с онкозаболявания

В пет болници в София вече ще има и психологическа помощ за пациентите с онкозаболявания, информира БГНЕС.

Това са Първа многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД, Втора многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД, Четвърта многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД, Многопрофилна болница за активно лечение „Княгиня Клементина“ – София ЕАД и Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания “Проф. д-р Марин Мушмов” ЕООД.

Психологическата помощ ще бъде достъпна както за тежкоболни пациенти и за техните близки, така и за пациенти от цяла София. Координати на психотерапевтите вече са обявени на страниците на болниците, психологическата помощ е безплатно. То се осъществява по график – всеки ден по четири часа.

Целта е тежкоболните пациенти да имат възможност да се обърнат към психолог, а на пациентите с онкологични заболявания психологическата помощ да се предлага задължително от страна на лекарите. „Идеята ни е да помогнем на хората да преминат по-лесно през стреса и тежкия период на лечение, като и да съдействаме за добрия му завършек. Скоро, заедно с пациентски организации и експерти ще представим подробна програма за информиране и профилактика на онкологичните заболявания“, каза при представянето на програмата Георги Георгиев – председател на градския парламент.