Д-р Маджаров: Без мерки до няколко години ще има цели региони без лични лекари

Ние не сме спирали да работим по предложенията за новия рамков договор. Това заяви председателят на Българския лекарски съю д-р Иван Маджаров, цитиран от радио “Фокус” във връзка с преговорите около новия НРД. Той коментира и нуждата от превес към извънболничната помощ, посочвайки, че са нужни бързи мерки, които да привлекат кадрите към тези сфера на медицината.

Той посочи, че през целия 3-годишен период на досегашния договор в съсловната органзиация непрекъснато са постъпвали предложения от сдруженията по отделните специалности.

Д-р Маджаров коментира и остраняването на управителя на НЗОК проф. Салчев, посочвайки, че причината съсловната организация да излезе от преговорите е липсата на желание от страна на ръководството на Касата да се разговаря конструктивно, а са се имитирали преговори. „Сега сме готови с предложения, които да обсъждаме с експертите на Касата. В по-голямата си част по тях сме срещнали разбиране в неформални разговори, тъй като ние дълги години работим с тях. Просто те имаха проблем със своето ръководство, на тях им беше казано ще стоите, ще гледаде и ще казвате, че нищо не зависи от вас и това беше през цялата есен“, коментира председателят на БЛС.

Сред основните моменти в проекта зa нов НРД д-р Маджаров набеляза необходимостта от промени, свързани с дигитализацията.

Председателят на БЛС изрази очакване и тази година да продължи тенденцията към политики, насочени към превес на извънболничната помощ, подчертвайки обаче, че зад това трябва да стоят законодателни решения. „Само така думите, че извънболничната помощ е приориетна получават своята пълнота.  В противен случай преди това бяхме свидетели само на думи, колко е важно пирамидата да се обърне, как общопрактикуващи и специалисти от извънболничната помощ трябва да получат своето място, а в същото време винаги бюджетът на Касата се гласуваше от парламента с превес за болнична помощ. Миналата година по това време видяхме обрат. Надявам се в следващите няколко месеца, когато ще дойде време да се гласува големият бюджет, да се поддържа същата тенденция“, каза д-р Маджаров.

Той отбеляза, че нужно да се премахнат ненужните административни тежести в извънболничната помощ. „По-скоро трябва да направим така, че колегите да усетят желание да работят там, за да осигурят тези необходими грижи за пациентите без да се налага да влизат в болница. Това е най-важното в следващите 3 години, защото това, което наблюдаваме, е, че в първичната извънболнична помощ, и в специализираната сме изправени пред катастрофа“, допълни той.

Председателят на БЛС отбеляза, че в първичната извънболнична помощ над 70-80% от лекарите са над 50-годишна възраст, а над 40% – в пенсионна. „Ако ние в следващите години, включително и през този рамков договор не предприемем мерки, само след между 3 и 5 години, ще изпаднем в състояние, в което цели региони от страната няма да имат нито един общопрактикуващ лекар по физиологични причини, просто защото животът ще е направил така, че те няма да могат да работят“, предупреди председателят на БЛС.
Поради тази причина той посочи, че който и да управлява държавата, ще трябва да вземе политическо решение и да осигури стимули за лекарите, както и за медицинските сестри да работят в системата на извънболничната помощ.