В криза сме за лични лекари и пред спешна нужда от решения

Първичната извънболнична помощ в България е изправена пред огромна кадрова криза, което налага бързи и смели полити. Около това мнение се обединиха участниците в кръгла маса в Народното събрание, посветена на развитието на първичната извънболнична медицинска помощ. Тя бе организирана от комисията по здравеопазване, Българския лекарски съюз, както и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

На събитието бяха изнесени поредните обезпокоителни данни, доказващи не само застаряването на гилдията на общопрактикуващите лекари, но и тяхното небалансирано разпределение в отделните области на страната.

Председателят на БЛС д-р Маджаров определи проблемите на извънболничната помощ като наболели и за пореден път открои огромния кадрови проблем сред семейните лекари. Той изнесе и данни, според които едва под 13-14% от общопрактикуващите медици у нас са под 50-годишна възраст. Към 12-ти януари по данни на регионалните колегии на БЛС техният брой е 3990 или 8% повече спрямо миналата година, но по думите му увеличението се дължи на по-късно постъпващите данни, а не на реален ръст в броя на този тип кадри. По думите на д-р Маджаров е налице „тотално застаряваща прослойка от общопрактикуващи лекари“, като този проблем рискува да прелее в истинска катастрофа и да ограничи достъпа до медицинска помощ.

Според председателя на БЛС е нужно да се създаде работна група по проблемите на първичната извънболнична помощ с конкретни задачи и срок за изпълнението им, която обаче да работи по набелязването на решения, независимо от политическата нестабилност в страната.

В своето изказване председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров подчерта, че достъпът до медицинска помощ у нас, включително и до общопрактикуващите лекари, е над средноевропейското ниво, но този факт се подценява. България е сред малкото страни в света, в която един ден можеш да посетиш личния си лекар, специалиста консултант, да направиш изследвания, да отидеш в болница и т.н. Това е нещо, с което трябва да се гордеем, каза той.

Сред трудностите в работата на общопрактикуващите лекари той обособи факта, че повечето от тях работят без екип – без медицинска сестра или сътрудник поради липса на финансова възможност. Според д-р Киров е крайно време да се увеличи потребителската такса, която не е повишавана от 2019 г., както и да се въведе такава за децата, която би могла да се разпредели между родителите и държавния бюджет. Той повдигна и темата за здравнонеосигурените граждани, съобщавайки, че заради близо един милион лица без осигуровки, здравната система ежегодно губи по 360 милиона лева. Доц. Киров коментира и административните тежести в работата на личните лекари, както и нуждата от разширяването на правомощията им в сферата на диагностиката и лечението. Той засегна и темата, свързана с нуждата от промени в специализацията на семейните медици, като според него е нужно да има отделна наредба за специализацията по обща медицина или тя да е отделен раздел в настоящата наредба.

В контекста на коментар за ролята на личните лекари и възприемането им за кадри, които единствено отпускат направления, той бе категоричен, че те не са „кафемашини, които пускат кафе или капучино“.

„Данните сочат изчерпване на кадровия капацитет, което тиктака като бомба със закъснител“, заяви председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев. Той посочи, че са нужни нови решения и политики, които да решат проблемите в сферата на първичната извънболнична помощ, като отбеляза, че за да се види ефекта от тях, ще са нужни поне осем години. Доц. Тонев отбеляза, че в здравната система разполагаме с една обърната пирамида,като изводите сочат, че основните задачи в сектора се извършват в болничната помощ, което струва и най-много средства. Доц. Тонев предложи да бъде въведено диференцирано заплащане за планови и спешни прегледи в извънболничната помощ, като заплащането да е в зависимост от „пътя на пациента“ и факта дали той е бил хоспитализиран.  Той е на мнение и че трябва да се променят стимулите в системата, които в момента насочват към болничен прием.

Полина Тодорова