Парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК проф. Салчев

Парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК Петко Салчев. Точката бе включена в дневния ред на Народното събрание изненадващо и се случва след изслушването му в здравната парламентарна комисия, продължило до късно вечерта вчера. На него от БЛС обвиниха проф. Салчев в системни нарушения и липса на диалогичност в хода на преговорите около новия Национален рамков договор.

Постъпилото предложение за решение за предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса беше внесено от народните представители Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев (“Продължаваме Промяната”), Александър Симидчиев (“Демократична България”) и Николай Благоев (“Български възход”), съобщи председателстващият заседанието Росен Желязков.

Решението за отстраняване на Петко Салчев бе гласувано със 149 гласа “за”, без – против и 26 “въздържали се”, информира БТА.

Народните представители се обединиха без възражения, че е налице системно неизпълнение на задълженията на управителя на НЗОК, определени от Закона за здравното осигуряване и е нарушен диалогът с Българския лекарски съюз. Искането се мотивира с нарушен диалог при договарянето на Националния рамков договор и системно неизпълнение на задълженията на управител на касата, съгласно Закона за здравното осигуряване, правилника за дейността и организацията на НЗОК и Националния рамков договор.

В доклада на комисията по здравеопазването се посочва, че на управителя на касата е била дадена възможност да изрази свое становище в рамките на провелите се изслушвания в Комисията по здравеопазване.

„Управителят на НЗОК системно не изпълнява задълженията си“, отбеляза Костадин Ангелов и допълни, че проф. Салчев едностранно интерпретира и поднася информация на Надзорния съвет на НЗОК, не дава възможност на БЛС да изпълнява законните си задължения.
Ангелов заяви, че трябва да се отпуши процесът. „Винаги можем да работим заедно в интерес на българските пациенти“, обърна се той към проф. Салчев.

Управителят на НЗОК заяви, че е горд с това, което е постигнал и ще си тръгне с гордо вдигната глава, защото оставя една работеща институция. „В един диалог има две страни“, каза още той и добави, че е водил много диалози, включително преговори най-вече за признаването на българските лекарски дипломи.