Остава напрежението между БЛС и управителя на НЗОК

Задълбочава се конфликтът между БЛС и ръководството на НЗОК в лицето на нейния управител проф. Петко Салчев. Той бе изслушан на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване в четвъртък, а поводът бе постъпило писмо от Управителния съвет на Българския лекарски съюз с искане за предсрочно прекратяване на мандата на проф. Салчев с мотиви липса на прозрачност. БЛС обвинява управителя на НЗОК в 16 нарушения, сред които водене на двойно деловодство, нежелание за справяне с проблемите в сектора, несправяне със задълженията, липса на диалог и други.

Напрежението се слушва и на фона на вече продължаващия с месеци конфликт между двете страни, което доведе и до спиране на преговорите около Националния рамков договор. В началото на ноември от БЛС заявиха, а наскоро и препотвърдиха, че няма да участват в разговорите по новия НРД, докато проф. Салчев, както и председателят на Надзорния съвет на Касата д-р Александър Златанов не подадат оставка.


Не познавам материала, който е внесен в комисия от БЛС, по никакъв начин не ми е предоставен, за да се подготвя за днешното изслушване, заяви пред депутатите от комисията проф. Салчев. Той посочи, че откакто е управител на фонда са подписани 14 анекса към НРД с БЛС, същият брой с Българския зъболекарски съюз, както и 4 с Българския фармацевтичен съюз. Всичко това е минало през преговори, всичко това е договярано, заяви Салчев, допълвайки, че нищо не може да бъде договаряно без санкцията на Надзорния съвет на Касата. В изказването му проф. Салчев подчерта, че дейността и бюджета на НЗОК са били обект на проверка от Сметната палата и те са били без забележки. Той подчерта и че диалог се води от две страни и че единствените, които са недоволни от общуването с него в качеството му на управител на НЗОК, са представителите на БЛС.

Председателят на БЛС д-р Маджаров обаче посочи, че писмото, което е представено от съсловната организация, е само част от голяма папка с доказателства на сигнали от лекари в цялата страна. „Ако говорим всички тези неща и те са неверни, има си законов път, по който да бъдат проверени“, заяви той. Д-р Маджаров за пореден път отбеляза, че решения на Надзорния съвет се обявяват като краен факт, без да са предварително съгласувани със съсловната организация. Той даде и конкретни примери, за които отбеляза, че БЛС е бил притискан да подпише, защото в противен случай болниците нямало да получат бюджетите си. “Това не е договорен процес, това не е разговор, това е имитация на съгласуване”, каза той, допълвайки, че при всички предишни ръководства на Касата документите са се съгласували предварително с БЛС.

Активно участие в заседанието на комисията взе бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов, който представяше част от позицията на съсловната организация.

В края на изслушването си, продължило до късно вечерта в четвъртък, проф. Салчев посочи, че който работи, той не греши и подчерта, че е готов на диалог за сключване на Националния рамков договор.

Как ще се развие преговорният процес предстои да разберем.