Предлагат протоколите за скъпоструващите лекарства да са електронни

Въвеждане на електронни протоколи за скъпоструващите медикаменти в срок до един месец предлагат депутати с проект на решение, внесен за разглеждане в Комисията по здравеопазването. То е на представители на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и с него се настоява в срок до един месец здравният министър, както и управителят на НЗОК да подготвят технологично и да предприемат действия по внедряване на електронен формат на протоколите за скъпи медикаменти.

В него се отбеляза, че документите се издават за хронични лекарства за не повече от 365 дни. Издаването на електронни протоколи ще облекчи пациентите, които няма да се налага да представят хартиени носители, ще намали риска от допускане на грешки в протоколите и ще създаде по-добър контрол над изразходването на средства от Касата, се посочва в мотивите към предлаганата промяна. Отбелязва се и че така ще се възпрепятства риска от създаването на фалшиви документи и съответно нанасяне на щети по бюджета на фонда.

Също така ще се намалят сроковете, в които пациентите чакат достъп до терапията си, като понякога това отнема месеци и създава рискове за здравето им. В мотивите се отбелязва, че промяната трябва да се осъществи при гаранции, че от специалистите няма да се изисква да съхраняват протоколите и на хартиен носител.

Отбелязва се и че към момента „Информационно обслужване“ има техническа възможност да подсигури електронната форма на протоколите. 

С пълния текст на проекторешението може да се запознаете ТУК.