Доц. Рада Маркова: Пътечната система трябва да бъде забравена за детското здравеопазване

Огромният проблем в българското здравеопазване, включително и детското, е обръщането на „пирамидата“ с превес на болнични структури и отделения на фона на липсата на достатъчно квалифицирана и добре работеща доболнична помощ. Това мнение изрази педиатърът и член на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация доц. Рада Маркова по време на кръгла маса, посветена на Националната детска болница. Акцент на срещата, обединила лекари, политици, представители на неправителствения сектор и други експерти, ангажирани с казуса, бе необходимостта от анализ за нуждите на Националната детска болница.

„Националната детска болница трябва да е върхът на тази пирамида и тя да обедини всичко, което е разпиляно в различните структури в София и страната. Голяма част от тях са на ръба и до голяма степен те функционират чрез хора, които работят на две-три места, тоест те не са уникални, а се дублират. И ако там се опрете на един анализ, той ще е много погрешен, защото се базира на хоспитализациите“, коментира специалистът. Доц. Маркова посочи, че в България се хоспитализират между 35-40% от децата, за разлика от европейските страни, където този брой е едва 3-4%. Тя бе категорична, че 90% от детското здравеопазване не трябва да се извършва в болнична структура, а в амбулаторни условия.

Според нея финансирането на Националната детска болница трябва да бъде осигурено от Министерството на здравеопазването. Тя не може да се финансира от пътеки. Пътечната система трябва да бъде забравена за детското здравеопазване“, каза доц. Маркова, допълвайки, че това ще реши и проблема с „комерсиализацията“ на децата. “Стресират се хората за тежки състояния, каквито децата нямат, за да могат да функционират съответните болнични структури“, посочи тя.

По думите й бъдещата детска болница трябва да е с фокус редки и тежки състояния, а в страната по места да бъдат изградени качествени педиатрични звена в доболничната помощ. „Не може всяка една пневмония да бъде обект на лечение в една такава болница. Трябва да имаме проблематично лечение, проблематично решаване на даден проблем в доболничната болница“, заяви специалистът.

Доц. Маркова допълни, че хроничната патология сред децата като затлъстяване, очни заболявания, гръбначни изкривявания, се увеличава значително.

Полина Тодорова