Учени разработват универсална ваксина срещу грип

Учени работят по създаването на ваксина срещу всичките известни подтипа грип, информират световните агенции. Експериментална ваксина е осигурила широка защита срещу всичките 20 известни подтипа на грипните вируси A и B в първоначални тестове с мишки и порове, потенциално откривайки пътя към универсална противогрипна имунизация, която може да помогне за предотвратяване на бъдещи пандемии, съобщиха Ройтерс и BBC.

Двудозовата ваксина разчита на същата иРНК технология, използвана във ваксините срещу COVID-19 на компаниите “Пфайзер/Бионтех” и “Модерна”. Тя доставя малки липидни частици, съдържащи иРНК инструкции за клетките с цел да създават реплики на хемаглутинините – протеини, които се появяват на повърхността на грипния вирус.

“Идеята е да разполагаме с ваксина, която да осигури на хората базово ниво на имунна памет за различни грипни щамове, така че да има много по-малко заболявания и смъртни случаи, когато настъпи следващата грипна пандемия”, посочи в изявление ръководителят на изследването Скот Хенсли от Медицинското училище “Перелман” към университета на Пенсилвания.

Директорът на Института за глобално здраве и нововъзникващи патогени в болница Маунт Синай, Ню Йорк, Адолфо Гарсия-Састре отбеляза, че настоящите противогрипни ваксини не предпазват от грипни вируси с пандемичен потенциал. Тази ваксина, ако работи добре при хора, ще постигне именно това“, заяви той. Сатре обаче припомни, че обещаващите резултати, които предполагат защитна способност на новата ваксина срещу всички подтипове грипни вируси, трябва да се потвърдят с клинични изпитвания при доброволци.