Българската педиатрична асоциация с препоръки за имунизационната програма

Наскоро в София се проведе Осмата експертна среща по ваксинопрофилактика, инициирана и организирана от Българската педиатрична асоциация с цел да се обсъди състоянието на имунизационната програма в България и доколко е осъществен напредък по отношение на обсъдените проблеми по време на предишните експертни срещи.

Тазгодишното издание бе под надслов „Ваксинопрофилактиката в България – реалност и бъдещи насоки“. По традиция научният форум събра водещи експерти в областта на епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и педиатрията, представители на Министерството на здравеопазването и на компаниите, вносители на ваксини в България. Въз основа на представените доклади и проведените дискусии участниците се обединиха около препоръки, които Българската педиатрична асоциация обобщава в становище. В него от БПА дават препоръки за задължителните, препоръчителните ваксини и ваксинопрофилактиката като цяло.

Така например от там предлагат втората задължителна доза на ваксините срещу  морбили – паротит – рубеола (МПР) да се измести в по-ранна възраст – между 4-6 години, съобразно Европейските препоръки. Относно ваксинацията срещу туберкулоза се предлага да се въведат туберкулинови проби в 5-ти и 10 клас.

Също така се предлага ваксината срещу ротавируси да влезе в задължителния имунизационен календар. „Поради голямото социално и здравно значение на ротавирусните инфекции приложението на ротавирусната ваксина да се удължи до 8-месечна възраст“, посочват още от БПА.

Според специалистите в задължителния имунизационен календар трябва да се включи и ваксината срещу варицела, като по възможност да се комбинира с МПР или да се прилага като готова четириантигенна ваксинационна формула (МПРВ).

Друго предложение на педиатричната общност е  да се въведе по-голям възрастов диапазон на обхват на сега действащата програма за HPV-ваксинацията с безплатно приложение при момичета и момчета от 9 до 18-годишна възраст.

От БПА препоръчват и ежегодна противогрипна ваксинация с 4-валентна ваксина на всички деца над 6-месечна възраст.

С цялото становище може да се запознаете ТУК.