Специалисти от Пловдив: Мястото на националната детска болница е в София

Пловдивски специалисти излязоха с позиция по повод внесено предложение в местния общински съвет за изграждане на национална детска болница в Пловдив. Това става ясно от тяхно становище, разпространено от Българската педиатрична асоциация. Позицията е подписана от проф. д-р Иван Иванов, началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, и ръководител на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика „Проф. Иван Андреев“, МФ, МУ – Пловдив.

Тя е във връзка с предложението на групата на „Кауза България“ в пловдивския общински съвет Националната многопрофилна детска болница да се изгради в Пловдив.

Преди дни общинският съветник Румяна Толова заяви, цитирана от БНР, че през 2019 г. в предизборната програма на „Кауза България“ е заложена идея за изграждането на такава детска клиника в Пловдив. “Сега конкретният повод за предложението ни стана изказването на здравния министър, че Пловдив също е вероятно място за изграждането на подобна болница. Смятаме, че градът ни има стратегическо положение и е подходящо място за изграждане на такова здравно заведение тук“, посочи Толова.

В позицията, изпратена до Българската педиатрична асоциация, която е приета и на Клиничен и катедрен съвет, се заявява, че предложението на „Кауза България“ не отговаря на нуждите и ресурсите на града и на страната. „Категорично подкрепяме необходимостта от единна детска болница в София за децата на София и страната, разполагаща с всички терапевтични, педиатрични и хирургични специалности. Това е наша обща цел в рамките на българската педиатрична асоциация“, се казва в становището.

В нея се допълва, че грижата на общинските съветници от местната структура към децата може да се изрази чрез помагане в дарителската акция, насочена към изграждането на нов корпус за клиниките по педиатрия, онкология и клинична хематология в УМБАЛ „Св. Георги“.

Междувременно, със становище по казуса излезе и Министерството на здравеопазването. В него се отрича, че здравният министър е давал интервю за пловдивска медия, впоследствие разпространено със заглавие „Министър Меджидиев за предложението на “Марица“: Детска болница в Пловдив? Защо не!“.

„Позицията на МЗ по отношение изграждането на Национална детска болница, освен че е многократно артикулирана, е и последователно защитавана. Визията на МЗ, подкрепена с целенасочени действия в рамките на последните два месеца е, че Националната многопрофилна детска болница трябва да е държавна, а теренът да отговаря на критериите за модерна европейска детска болница, за да се изгради многопрофилно лечебно заведение, разполагащо с всички структури, осигуряващи цялостна интердисциплинарна педиатрична медицинска помощ“, посочват от МЗ.

От там припомнят, че именно поради тази причина на 02.11.2022 г. с решение на Министерския съвет е определен и теренът за изграждането на лечебното заведение – “обект с национално значение“, намиращ се в София, кв. “Горна баня“, район “Овча купел“.

Прочетете още по темата